En Sıcak Konular

Büyükanıt yarın konuşacak!

0 0 0000 00:00 tsi
Büyükanıt yarın konuşacak! Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik iddialara yarın saat 14.30'da düzenleyeceği basın toplantısıyla cevap verecek.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, "Son günlerde ortaya çıkan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ni doğrudan ilgilendiren bazı konularda kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunluluk haline gelmiştir" denildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri son dönemde "AK Parti'ye yönelik darbe girişimi" iddiası ve "andıç" tartışmasıyla gündeme geldi. Büyükanıt'ın gündeminde Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani'nin Kerkük ile ilgili sözlerinin olup olmadığı ise bilinmiyor.
 
Darbe girişimi iddiası:
Nokta dergisinin 29 Mart tarihli sayısında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen notlar yayımlanmış, bu notlarda kuvvet komutanları ve jandarma komutanının AK Parti'ye karşı "Sarıkız" ve "Ayışığı" adlı iki ayrı darbe planladığı, ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün bu girişimlere karşı çıktığı iddia edilmişti.
 
Emekli Oramiral Özden Örnek ise, kendisine ait olduğu öne sürülen günlükteki ''darbe girişimi'' iddialarını aynı gün yalanlamış ve CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, "Komutanlığım döneminde hiçbir zaman günlük tutmadım. Böyle bir günlüğüm mevcut değildir. Haberler tamamen uydurmadır" demişti.
 
Özden sadece 1957-81 döneminde tuttuğu "hatıratlar" olduğunu belirterek, "Tutulan notlar günlük değil hatırattır. Bu dönemden sonra ve komutanlık sırasında günlük tutulmamıştır. Karargahta günlük programlarım düzenli olarak kaydedilmekteydi. Günlük programlar ve ziyaretleri alıp bunlar üzerinden tamamen senaryo yazılmış" ifadesini kullanmıştı.
 
Nokta dergisi Örnek'e ait olduğu öne sürülen ve daha önce de basında bir kısmı yayımlanan günlük notlarının 2003 yılı sonu ve 2004 yılı başlarına ait olan bölümlerini yayımlamıştı.
 
6 Nisan'da ise AK Parti'ye darbe planladıkları iddia edilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ile eski Jandarma Komutanı Şener Eruygur hakkında inceleme başlatılmıştı.
 
Andıç tartışması:
Mart 2007'de, 28 Şubat sürecinde Türkiye'nin gündemine gelen ''andıç'' uygulamasının sürdüğü ortaya çıkmıştı. Nokta dergisi Mart ayının ilk yarısında yayımlanan sayısında, Kasım 2006'da hazırlanan yeni bir andıça yer vermişti.
 
Buna göre, Genelkurmay Basın-Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, basın-yayın organları ve gazetecileri "TSK yanlısı" ve "TSK karşıtı" diye ikiye ayırıyor.
 
Andıçta; 9 adet, toplam 52 sayfa olan "hizmete özel" yazılar arasında, daha medya kuruluşlarının TSK ile ilgili yaptığı haberlere "artı" ve "eksi" not verilen bir değerlendirme cetveli de yer alıyor.

30 Mart'ta da, Genelkurmay Askeri Savcısı Albay Saim Öztürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin basınla ilgili raporunun 12 Ekim 2006'da çalındığını, andıçın önce yurtdışına gönderildiğini ve bir süre bekledikten sonra Türkiye'ye geri iletildiğini açıklamıştı.

CNNTurk



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs