En Sıcak Konular

İşte Cemal Temizöz'ün kaybedilen fezlekesi

17 Ekim 2010 09:31 tsi
İşte Cemal Temizöz'ün kaybedilen fezlekesi 

Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı faili meçhuller davasında gündeme gelen ve kaybolduğu iddia edilen fezlekeye ulaşıldı. 15 yıl önce hazırlanan fezlekede Temizöz sanık olarak gözüküyor.

Temizöz, 1995'te yargılanamamış

Emekli Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı faili meçhuller davasının önceki günkü duruşmasında gündeme gelen ve kaybolduğu iddia edilen fezlekeye Zaman ulaştı. Dönemin Cizre Cumhuriyet Savcısı tarafından 1995 yılında hazırlanan fezlekede, Temizöz ve soyadı bilinmeyen Yavuz isimli şahıs sanık olarak gözüküyor. Fezleke, Cizre Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel tarafından hazırlanmış. Veysi Özcan, Şehmus Ceylan ve Ethem Aksal'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada Cemal Temizöz ve sorgu amiri Yavuz isimli astsubay, 'gasp, hürriyeti tahdit ve ölümle tehdit' suçlarını işlemekle suçlanıyor.

Yürütülen soruşturma sonucunda Temizöz ve Yavuz isimli şahsın, söz konusu şahısları bir kaçakçılık işinde ajan olarak kullandıkları ancak daha sonra aralarında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bu isimleri araçları ile birlikte alıkoyarak ölümle tehdit ettikleri belirtiliyor. Söz konusu suçların işlendiğini tespit eden savcı, Temizöz'ün Cizre ilçe Jandarma komutanı olduğu, diğer sanığın ise astsubay olduğu belirlenerek, ilgili kanun gereği, söz konusu şahısların yargılanması için evrak Cizre İlçe İdare Kurulu'na gönderiliyor. Ancak, evrak burada sümenaltı ediliyor. Bu arada Cemal Temizöz'le beraber adı geçen Yavuz'un kod isim olduğu belirlendi. Söz konusu şahsın gerçek isminin Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak olduğu belirlendi.


Faili meçhuller, Cizrelilere sorulacak

Eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin yargılandığı faili meçhuller davasında yeni tanıklar gündemde. Önceki gün yapılan 20. duruşmaya tanık olarak katılan Mehmet Uykur, 1993 yılında amcası Ramazan Uykur'un Kamil Atağ'ın oğlu Temel ve Kukel Atağ tarafından Cizre'de çarşı ortasında Kalaşnikof'la taranarak öldürüldüğünü anlatmıştı. Uykur, olayın tornacı Huşin usta ve elektrikçi Emin usta isimli iki esnafın işyerinin önünde gerçekleştiğini ve esnafların olayı yakından gördüğünü dile getirdi. Uykur, "Kamil Atağ'ın şu an 500 silahlı adamı var. Kimse korkudan konuşamıyor." dedi. Savcı, Cizreli esnafların kimliklerinin tespit edilerek tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti de iki esnaf ve yanında çalışanlar ile olayı gördüğünü beyan edecek esnafların belirlenerek bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için Şırnak Emniyet Müdürlüğü'ne talimat yazdı. Savcı ayrıca, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ses kayıtlarında 'JİTEM'i kurduğunu anlatan emekli Albay Arif Doğan'ın, Ergenekon savcılarına verdiği ifadelerinin bir nüshasının Diyarbakır'a gönderilmesini istedi. Doğan'ın bölgedeki faili meçhul cinayetlerle ilgili savcılara anlattığı bilgilerin olayların aydınlatılmasında değerlendirileceği kaydedildi.

KIYAT'IN İFADESİ DOSYADA

Mahkeme Başkanı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen faili meçhul cinayetlerle ilgili soruşturma kapsamında emekli Koramiral Atilla Kıyat'ın talimatla alınan ifadesinin bir örneğinin dava dosyasına konulduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı, "Emekli olduktan sonraki süreçte 90'lı yıllarda işlenmiş olan faili meçhul cinayetlerin çok sayıda oluşu, okumuş olduğum haber, kitap ve basına yansıyan rapor ve olayları kişisel olarak değerlendirdiğimde kişisel kanaatim bu olayların bir devlet politikası olarak terörle mücadele kapsamında uygulandığıdır.'' dediğini bildirdi.

İddianamede, sanıkların TCK'nın 'adam öldürmek', 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' ve 'adam öldürmeye azmettirmek' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Emekli Albay Cemal Temizöz'ün 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

'Temizöz teröristleri değil, çoluk çocuk sahiplerini öldürdü'

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen faili meçhuller davasının önceki gün görülen duruşmasına tanık ifadeleri damgasını vurdu. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde tanık Tahir Özdemir, 1994 yılından bu yana kendilerinden haber alınamayan Abdullah Özdemir ve İzzet Padır ile ilgili bildiklerini anlattı. Abdullah Özdemir'in kardeşi, İzzet Padır'ın da amcasının oğlu olduğunu belirten Tahir Özdemir, ikisinin de aralarında bulunduğu dört kişinin Zivistan mezrasında gözaltına alındığını kaydetti. Kardeşi ve amcasının oğlunun, sanıklardan Abdulhakim Güven ve Adem Yakin'in de aralarında bulunduğu bir tim tarafından gözaltına alındığını anlattı. Şunları söyledi: "Abdullah 2 evli ve 12 çocuk sahibidir, İzzet ise 2 evli ve 11 çocuk sahibidir. Gözaltına alınanlar Cizre Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. İki kişi serbest bırakıldı. Kardeşim ve amcamın oğlundan ise bir daha haber alamadık. Cemal Temizöz, 'onları da serbest bıraktık' demişti. Ancak bir daha eve gelmediler. Biz şikayetçi ve davacıyız. Cizre'de 1994 yılında ilk dilekçe veren de biziz. Ben Cizre, İdil ve Silopi savcılıklarına başvurularda bulundum. Silopi savcısı bana, 'sen dilekçenden vazgeç, Cemal yoksa seni öldürür' dedi. Dilekçemi verdim ancak dilekçemi işleme koyup koymadığını bilemiyorum. Temizöz dağa gidip terörist öldürmemiştir, sadece çoluk çocuk sahibi kimseleri öldürmüştür.''

zaman



Bu haber 989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,907 µs