En Sıcak Konular

Bush, Filistin'le ilgili belgeleri istemiş

16 Ekim 2010 15:56 tsi
Bush, Filistin'le ilgili belgeleri istemiş ABD Başkanı Barack Obama'nın selefi George Bush'un Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan Filistinle ilgili Osmanlı belgelerini BM'ye vermesini önerdiği, ancak Erdoğan'ın belgelerin İsrail'e verileceği endişesiyle bu öneriyi reddettiği öne sürüldü.

Filistinli gazeteci Semir Sadettin, Arap Medya İnternet Şebekesi'ndeki makalesinde son günlerde İsrail'in Osmanlı arşivlerine ulaşmak için yeni bir hamle içinde olduğunu, bu şekilde Doğu Kudüs ve öteki Filistin kentlerini Yahudileştirmek için kendilerine dayanak oluşturmaya çalıştıklarını öne sürüyor. Bu çalışmaların İsrail'in kuruluşundan itibaren başladığını vurgulayan Sadettin, Bush'un da bu konuda devreye girerek, filmleri çekilen Osmanlı arşivlerini istediğini belirtiyor.

Son günlerde özellikle Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait bazı evleri gasp etmeye çalışan Yahudiler, ya buralarda daha önce Yahudilerin oturduğunu ya da Filistinliler tarafından buraların zorla ele geçirildiğini öne sürüyor. Sadettin, Yahudi yerleşim birimlerini perde arkasından destekleyen Amerikalı Yahudi milyarder Irving Moskovitz'in finanse ettiği Attiyrat Cohanim adlı örgüt temsilcilerinin geçtiğimiz yıllarda Ankara'ya giderek Osmanlı belgelerinden almaya çalıştığını da vurguluyor. Ancak Sadettin, arşiv yetkililerinin, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki arazilerin Filistinli sahiplerine ulaşmak için bu yola başvurduklarını düşündüğü örgüt temsilcilerinin bu çalışmalarına izin vermedikleri ve Filistinlileri bu konuda bilgilendirdiklerini de ifade ediyor.

Sadettin'e göre Osmanlı arşivlerini gezen bu kişiler, arazi ya da evlerin gerçek sahiplerinin isimlerini ve yerlerini keşfederek, ya onlardaki gerçek akitleri almaya çalışıyor ya da onlar adına belgeler düzenleyerek Filistinlilerin mülklerini gasp etmeye çalışıyor. İsrail devleti kurulmadan önce İngiliz işgali sırasında pek çok Filistinli ya zorla ya da hile ile arazi ve evlerini Yahudilere kiralamış, Yahudiler de daha sonra bu akitleri, arazileri ele geçirmek için kullanmıştı.

Son yıllarda pek çok Filistinli, oturdukları ya da sahibi oldukları yerlerin mülkiyetinin kendilerine ait olduğunu ispatlayamadıkları için İsrail Mahkemeleri tarafından cezalandırılmış, Yahudilerin uydurduğu belgeler temel olarak alınmıştı. Sadettin'e göre Osmanlı arşivlerinde Filistin'le ilgili 200 binden fazla doküman filmlere çekilmiş durumda. Bu filmlerde tüm arazilerle ilgili bilgiler ve fotoğraflar da bulunuyor.

CİHAN



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs