En Sıcak Konular

2011'de 70 bin memur alınacak

16 Ekim 2010 11:35 tsi
2011'de 70 bin memur alınacak Bütçe çalışmalarını tamamlayan Maliye Bakanlığı'ndan sözleşmeli personele müjde geldi. Yılbaşından itibaren 150 bin sözleşmeli personel aile yardımı ödeneği alabilecek.

Buna göre devlet memurlarında olduğu gibi evli olup eşi çalışmayan sözleşmeli personel 110 lira aile yardımı alacak. 0-6 yaş arasında çocuğu olan sözleşmeli personele aylık 30 TL, 6 yaşın üzerindekilere ise 15 lira ödeme yapılacak. Devlet memurlarına çalışmayan eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneği de 20 lira artırılarak 90 liradan 110 liraya çıkarılacak. Aile yardımı ödeneğinin maliyetinin 133 milyon lira olduğunu bildiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 bütçesinde kamu görevlilerinin gözetildiğini söyledi. Şimşek, gelecek yıl memur maaşlarına yapılacak artışlar sonucunda şu an bin 300 TL olan aile yardımı dahil en düşük memur maaşının bin 532 liraya yükseleceğini söyledi. Kamuya personel alımlarının devam edeceğini aktaran Bakan Şimşek, gelecek yıl 60-70 bin civarında memur alınacağını bildirdi. 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığı ise yüzde 13,7 oranında artacak.

Maliye Bakanı Şimşek, 2011 yılı merkezî yönetim bütçe verileri ve bu yılın ocak-eylül dönemine ilişkin ekonomik gelişmeleri değerlendirdiği toplantıda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni yıla yeni zamlarla girilmeyeceğini müjdeleyen Bakan Şimşek, "2011'de vergide ne artış ne de düşüşü öngörmüyoruz." dedi. 2010 yılı bütçe ödeneklerine yatırımlar için ilave 11 milyar lira kaynak ayırdıklarını bildiren Şimşek, "Yatırımlara ilave ettiğimiz bu tutar olmasaydı 2010 yılı bütçe açığımız yüzde 4 yerine muhtemelen yüzde 3'ün biraz altında gerçekleşecekti." dedi. Bakan Şimşek'in verdiği bilgilere göre bu tutarın 7,5 milyar liralık kısmı duble ve otoyol yapımlarında kullanılmak üzere Karayolları'na aktarıldı.

Dokuz ayda bütçe açığı yüzde 50 azaldı

2010 yılının Ocak-Eylül döneminde bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak 21,3 milyar lira olduğunu açıklayan Şimşek, faiz dışı fazlanın geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3,8 kat artarak 18 milyar lira olduğunu ifade etti. Maliye Bakanı, bu ilk 9 aylık dönemde toplam bütçe gelirlerinin yüzde 20 artarak 187,5 milyar lira olduğuna dikkat çekti. Bütçe giderlerindeki artışın ise yüzde 6'da kaldığını kaydetti. Bütçe açığının 44,2 milyar lira olmasının öngörüldüğünü kaydeden Şimşek, yıl sonunda 50,2 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığının 6 milyar lira azaldığını kaydetti. Vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusuna da değinen Bakan Şimşek, yapılandırma çerçevesinde Maliye'nin toplam alacağının 40 milyar lira olduğunu açıkladı. Kredi kartı borçlarının kamu alacağı olmadığını hatırlatan Şimşek, bunun kapsama alınmasının bankaların inisiyatifinde olduğunu aktardı.

BÜTÇEYİ ÖTV SIRTLAYACAK*

Gelir Vergisi 47,3 milyar TL

Kurumlar Vergisi 23,1 milyar TL

Dahilde alınan KDV 26,8 milyar TL

İthalde alınan KDV 41 milyar TL

Özel Tüketim Vergisi 61,1 milyar TL

Motorlu Taşıtlar Vergisi 5,9 milyar TL

BSMV 4,3 milyar TL

Harçlar 7,8 milyar TL

Damga Vergisi 5,7 milyar TL.

*2011 yılı vergi gelir tahminleri

ZAMAN



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs