En Sıcak Konular

'Türklere baskı yapmıyoruz'

16 Ekim 2010 09:28 tsi
'Türklere baskı yapmıyoruz' ABD Savunma Bakanı öyle dedi ama ardından...

ABD Savunma Bakanı Gates, Türkiye’ye kurulması gündemde olan NATO füze kalkanı için “Türklere baskı yapmıyoruz” dedi. Mevkidaşı Vecdi Gönül ise Türkiye’nin “çekincesi” bulunmadığını, masaya konanların “müzakerenin şartları” olduğunu belirtti. Ankara’nın anlaşmayı veto edebileceği kuşkusuyla ABD başka ülkelerle de görüşüyor. Denklemde Bulgaristan ve Yunanistan da var.

NATO’nun İran tehdidine karşı Avrupa’yı korumak üzere bölgeye kurmayı planladığı füze savunma kalkanının gelecek yıl devreye girmesi konusunda ABD ve NATO yetkililerinin “çok iyimser” oldukları bildirildi. Ancak Washington Post’un haberine göre 19-20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak zirvede Türkiye’nin sistemin unsurlarını kendi topraklarına yerleştirmeyi kabul etmemesi ihtimaline karşılık Washington, Bulgaristan gibi başka ülkelerle de görüşmelere başladı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, “Türklere baskı yapmadığımızı söyleyeceğim. Fakat müttefikimiz olarak onlarla görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Haberde Türkiye ile İran’ın yakınlaştığı, ancak Türkiye’nin talebinin “Doğu illerimiz de koruma altına alınsın” şeklinde olduğu belirtildi. Habere göre Türkiye’ye füze değil, çok güçlü X-band radarlar yerleştirilecek.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise Türkiye’nin ortaya koyduğu şartları kastederek, “Bunu çekince şeklinde değil, karşılıklı müzakerenin şartları olarak mütalaa etmek lazım” dedi. Gönül, ABD’nin bir zorlamasının söz konusu olmadığını da belirterek, “ABD’nin milli projesi şimdi NATO projesi haline geliyor. Müzakereler Lizbon’da neticeye ulaşacak” diye konuştu.

Atina: Türkiye koz kazanır

Atina füze kalkanı planına tepki gösterdi. Ta Nea Gazetesi’ne göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitrios Druças, NATO toplantısında, “Bu projenin gerçekleşmesi için önce Türkiye’nin AB yolunun açılması gerekir. Aksi halde Türkiye AB’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmeden (Kıbrıs) NATO üzerinden AB savunmasında söz sahibi duruma gelir” diyecek.

Barış için savaş

İktidarının henüz başında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen ABD Başkanı Barack Obama’nın, silahlanma projelerine hız vermesi tartışma yaratıyor. Obama’yı destekleyenler, ABD’nin “nihai barış için geçici savaş” stratejisi uyguladığını savunuyor. New York Times’ın dünkü analizine göre ABD’nin son dönemde Afganistan ve Pakistan’da artan insansız uçak saldırıları da, aslında “Taliban’ı masaya oturmaya ikna ederek savaşı bitirme” amaçlı.

Yorgo Kırbaki / Hürriyet



Bu haber 1,513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,597 µs