En Sıcak Konular

Güney Kore'ye siber saldırı

16 Ekim 2010 09:21 tsi
Güney Kore'ye siber saldırı NATO'nun 19-20 Kasım'daki Lizbon Zirvesi'nde açıklamaya hazırlandığı yeni stratejik belgedeki tehdit algıları arasında yer alan siber suçlar dün Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'na yapılan saldırı ile yeniden dünya gündemine geldi.

Güney Kore basınına göre Çinli olduğu sanılan korsanlar sahte e-posta yoluyla Dışişleri Bakanlığı'nın tüm gizli belgelerini ele geçirdi. Geçen ay İran'a düzenlenen saldırının ardından G. Kore'nin de siber saldırının mağduru olması akıllara Türkiye'nin siber saldırılara ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu getirdi. Devlet belgeleri kadar vatandaşların tüm bilgileri "e-devlet" çerçevesinde elektronik ortamda muhafaza ediliyor. Diplomatik bir kaynak TÜBİTAK başkanlığında bir çalışmanın yürütüldüğünü ve siber saldırılara karşı ulusal bir politikanın oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. Zaman'a konuşan eski bir TÜBİTAK yetkilisi ise, "Türkiye'de siber saldırılara uğramayan kurum yok, yıllardan beri yapılan çalışmalarda ilerleme kaydedilemedi." iddiasında bulundu. Hackerların ses getiren son eylemi İran'da gerçekleşmişti. Geçen ay devlet kurumlarındaki 30 bin bilgisayara bulaşan Stuxnet adlı virüs, kurumlarda fiziksel zarara yol açtığı için faaliyetler aksamıştı. Siber saldırıların ses getirdiği ilk eylemlerden biri ise ABD'de meydana gelmişti. 1999 yılında Pentagon'a bağlı Kelly Hava Üssü'ne düzenlenen siber saldırıların ardından dönemin ABD Savunma Bakan Yardımcısı John Hamre ülkesinin 'çetin bir siber-savaş'ın içinde olduğunu söylediğinde, artık hükümetlerin silahlı ordularına paralel olarak siber ordular hazırlaması gerektiğinin sinyallerini vermişti. Irak ve Yugoslavya'da bulunan ABD birlikleriyle ilgili gizli bilgilerin sızdığı saldırı Norveç, Tayland ve Kanada internet ağlarına bağlı koordineli çalışan usta hacker'larca yapılmıştı. Pentagon'un yanı sıra hacker'ların Dünya Bankası ve IMF gibi kurumların gelecekte yapacağı yatırımlar ile ilgili gizli bilgileri de sızdırdığı defalarca dünya basınına yansıdı.

Sanal alemde yaşanan savaş, hükümetleri ve uluslararası kuruluşları alınacak hukuki ve teknik tedbirler için kolları sıvamaya zorlamış gözüküyor. ABD yönetimi 'Perfect Citizen' (Kusursuz Vatandaş) projesiyle özel şirketler ve devlet kurumlarının bilgisayar sistemlerini siber saldırılara karşı güçlendirecek bir altyapı çalışması başlatsa da, Washington bu tür saldırıların en sık yaşandığı başkentlerden biri olmaya devam ediyor. Temmuz ayında Pentagon bilgisayarlarına sızarak Afgan savaşı ile ilgili gizli belgeleri kamuoyuna duyuran Wikileaks internet sitesi ABD'yi zor durumda bırakmıştı.

Baltık ülkelerinden Estonya da, 2007'de üç hafta boyunca siber kuşatma altında kalmıştı. Bunun üzerine NATO ile işbirliği halinde 2008'de Siber Savunma Merkezi (CCD COE) bu ülkede kurulmuştu. Merkez, siber savunma konusunda tatbikatlar düzenleyerek, üyelerine uyarılarda bulunuyor. Ankara'nın NATO ile işbirliği içerisinde Estonya merkezli Siber Savunma Merkezi'ne (CCD COE) üyeliğinin söz konusu olduğu biliniyor. CCD COE yetkilisi Liisa Tallinn, Türkiye'nin bazı hukuki detayların halledilmesinin ardından üyeliğe kabul edilmesinin arzulandığını belirtti.

Konuyla ilgili Zaman'a bilgi veren bir Dışişleri yetkilisi siber saldırılara karşı savunma çalışmalarının yürütüldüğünü fakat Dışişleri Bakanlığı'nın bu çalışmaların NATO ile ilgili bölümlerinden sorumlu olduğunu söyledi. Siber saldırılarla ilgili ulusal politikanın TÜBİTAK liderliğinde Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma ve Dışişleri bakanlıkları ile birlikte yürütüldüğünü söyleyen kaynak, son sözün TÜBİTAK'a bağlı BİLGEM'e ait olduğunu belirtti. TÜBİTAK yetkilileri ise güvenlik gerekçesiyle çalışmalar ile ilgili detay vermekten kaçınırken, bir kurum çalışanı bürokratların olayın ehemmiyetinin farkında olmadığını söyledi. Yürütülen bilgi güvenliği projesinin DPT tarafından finanse edildiği öğrenildi.

Halen hazırlanmakta olan Yeni Stratejik Konsept belgesinde siber saldırılara karşı üye ülkelerin savunma sistemlerinin güçlendirileceğini söyleyen bir NATO yetkilisi de, yeni dönemde bu tip saldırılar ile ilgili danışmanlık verileceğini de söyledi.

Zaman



Bu haber 925 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,838 µs