En Sıcak Konular

BDP'li Uçer: Demokratik özerklik ile kendimizi idare edeceğiz

15 Ekim 2010 21:31 tsi
BDP Van Milletvekili Özdal Uçer, "Biz demokratik özerklikle kendimizi idare edeceğiz." dedi.

Park açılışı ile start alan 7. Batman Hasankeyf Kültür Sanat Festivali, Yılmaz Güney Sinema Salonu'nda Ressam Serpil Odabaşı'nın 'Oysa Bizi Ne Çok Sevmiştiniz', Hilal Kültür Merkezi'nin 'Jin' adlı resim sergileri ile heykeltıraş Ahmet Menekşe'nin 'Ören Bebek' adlı el sanatları sergisi açılışları ile devam etti. Sergi açılışlarından sonra Yılmaz Güney Sinema Salonu'nda, gazeteci Adil Zozani'nin moderatörlüğünü yaptığı "Kürt sorununda çözüm modeli, demokratik özerklik" adlı panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak BDP Van Milletvekili Özdal Uçer ile gazeteci ve yönetmen Metin Yeğin katıldı. Panele konuşmacı olarak katılması beklenen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk ise yoğun programından dolayı katılamadığı duyuruldu.

Panelde konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Uçer, yıllardır egemenlerin 'Kürtler yok' diyerek imha politikası izlediğini belirtip; "Ama biz var dedik. Şimdi Kürtler var ama kendilerini idare edemezler deniliyor. Ama biz demokratik özerklikle kendimizi idare edeceğiz." şeklinde konuştu.

Son dönemlerde Kürtçe panellerin yapılmasını iyi bir gelişme olarak değerlendiren panelin moderatörü Adil Zozani, KCK davası'nda Diyarbakır Cezaevinde bulunan Batman Belediye Başkanı'nın bir an önce serbest bırakılması gerektiğine vurgu yaptı.

Gazeteci ve yönetmen Metin Yeğin ise özellikle Latin Amerika bölgesinde çok dolaştığını ve orada yapılmak istenen özerklik ile ilgili izlenim ve görüşlerini aktardı. Yeğin, Bolivya ve Guatemala'nın biri 13, diğeri ise 17 yıldır özerkliğini ilan ettiğini dile getirdi. Sadece özerkliğin yetmediğini dile getiren Yeğin, "Özerkliğin mutlaka komünal ve demokratik bir özerklik olması gerekiyor. Çünkü savaş bittikten sonra, bu kadar korucu, gerilla savaşı veren grupların nereye konumlandırılması gerektiği sorunu olacaktır. Ama bu yapılırken de, kağıt üzerinde bırakılmaması gerekiyor" dedi.

Meksika'da gerilla hareketi barış isterken sadece bir bölge için değil tüm Meksika için barış ve demokrasi istediğini ve bunun için mücadele ettiğini iddia eden Yeğin, "Barış denen olgu bir bölgeye has değildir. Türkiye'deki gibi egemenlerin evet hayır'dan ibaret saydığı karikatür demokrasisi değildir. İşte bizim istediğimiz demokrasi tarzı da Türkiye'deki demokrasi tarzı değildir. Bir halkın eğitim ve dilini geliştirebilmesi için demokratik özerklik şarttır. Çünkü Demokratik özerklik sistemi, herkesin kendini özgürce savunduğu bir modeldir" diye konuştu.

Panel daha sonra, soru cevap bölümü ile devam etti.
 
cihan



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs