En Sıcak Konular

Sudan'da referandum kaosu derinleşiyor

15 Ekim 2010 21:26 tsi
Referandumun tarihi yaklaşırken ABD ve BM'nin de dahil olduğu kaos giderek keskinleşiyor.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir'in geçen hafta Amerikan BM elçisi Susan Rice'dan resmen BM barış gücü askeri istediği doğrulanırken Amerikan yönetimi Birleşmiş Milletlerin referandum öncesi Sudan'da çıkmasından endişe duyulan sınır çatışmalarına karşı bölyeye barış gücü askeri gitmesini istedi. BM Barış Gücü Şefi Alain Le Roy Sudan'da kuzey-güney sınır hattına UNAMIS birliklerinin bir bölümünü kaydıracaklarını açıkladı. 2.000 km.'lik tüm sınırı kontrol altına altına alamayacaklarını belirten Le Roy sıcak bölge olarak tabir edilen yerleşim yerlerine asker konuşlandıracaklarını bildirdi.

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir tarihi referandumun önceden belirlendiği gibi 9 Ocak'ta yapılacağını teyit ederken referandumu gözleme görevi üstlenen uluslararası kurumlara nört olmaları çağrısında bulundu. Buna karşın Beşir'in Ulusal Kongre Partisi üst yönetiminden Dirdiri Ahmet yaptığı açıklamada petrol bölgesi Abyei'de seçmenler konusunda tarafların anlaşamaması nedeniyle referandumun zamanında yapılamayacağını iddia etti. Güney kanadından gelen açıklamada ise Abyei halkının merkezi hükümete bağlı olmadan kendi referandumunu yapıp dışardan gözlemci davet edebileceği savunuldu.

Amerika Sudan Özel Temsilcisi Scot Gration aracılığıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da biraraya gelen taraflar petrol şehri Abyei'de yapılacak referandum konusunda anlaşmaya varamadı. Tarafların bir ay sonra tekrar masaya oturması beklenirken Amerika yönetimi Abyei referandumunun Güney Sudan referandumu ile eş zamanlı yapılmasını istiyor. Bölgede bulunan göçebe Arap kabilesi Mısriye'nin referandumda oy kullanıp kullanamayacağı kesinlik kazanmazken Güney yönetimi senenin bazı aylarında Abyei'ye gelen göçebelerin oy kullanamayacağını savunuyor. Merkezi Sudan hükümeti ise göçebelerin de oy kullanmasında ısrarlı.  

Amerika Başkanı Obama dün verdiği demeçte Sudan referandumunun kendileri için yüksek derece öneme sahip olduğunu bir kez daha belirtirken geriye kalan 90 günlük sürede referandumun sürecine etki eden sorunları çözeceklerini savundu. Amerika ulusal medyasında konuya fazla yer ayrılmadığını da belirten Obama konun uluslararası önemine vurgu yaptı. 

Sudan'da kuzey-güney arasında 20 yıllık iç savaşı sona erdiren 2005 Kapamlı Barış Anlaşması gereği Güney Sudan'ın bağımsızlık referandumuna gitmesi bekleniyor. Referandum ile Güney Sudan'ın Sudan'dan tamamen ayrılıp yeni bir devlet kurup kurmayacağı belirlenecekken Abyei bölgesinde yapılacak referandum ile bölgenin Kuzeye mi yoksa Güneye mi ait olacağı belirlenecek.      

dunyabulteni



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs