En Sıcak Konular

Washington Post'tan Türkiye uyarısı

15 Ekim 2010 17:07 tsi
Washington Post'tan Türkiye uyarısı Washington Post gazetesi, ABD ve NATO yetkilileri füze kalkanı konusunda bir konsensüsün yakın olduğunu söylese de hala aşılması gereken engellerin olduğunu belirterek, Türkiye’nin tutumuna dikkat çekti.

 Gazete, "Türk hükümeti, Tahran’ın düşmanca algılayabileceği adımlar atmaya isteksiz görülüyor" derken, "NATO konsensüs ile hareket ettiği için Türkiye’nin muhalefeti, ittifakın planlarını bozabilir" yorumunu yaptı.

Türkiye’nin, ABD’nin öncülülüğündeki füze kalkanı projesine ilişkin tutumu, yurt dışında da yoğun bir biçimde tartışılıyor. Washington Post gazetesi, ABD ve NATO yetkilileri füze kalkanı konusunda bir konsensüsün yakın olduğunu söylese de hala asılması gereken engellerin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin tutumuna dikkat çekti. "Türk hükümetinin Tahran’ın düşmanca algılayabileceği adımlar atmaya isteksiz görülüyor" diyen gazete, "NATO konsensüs ile hareket ettiği için Türkiye’nin muhalefeti, ittifakın planlarını bozabilir" ifadesini kullandı.

Washington Post gazetesi, Brüksel’de yapılan NATO bakanları toplantısı ele alınan füze kalkanı projesine ilişkin haberinde "ABD ve NATO yetkilileri, Perşembe günü askeri ittifakın, Obama Yönetiminin Avrupa’ya ilişkin, gelecek yıl devreye sokulması öngörülen füze savunma kalkanı planına resmen katılacağını beklediklerini söylediler" diye yazdı.

NATO’nun füze kalkanı projesine ilişkin oylamanın, gelecek aydaki Lizbon Zirvesi’nde yapılacağını anımsatan gazete, söz konusu sisteminin Avrupa’yı İran’ın potansiyel saldırılarına karşı korunmayı amaçladığını belirtti.

Projenin maliyetinin çoğunun ABD tarafından karşılanacağını, diğer NATO ülkeleri için sisteme bağlama maliyetinin toplamının, önümüzdeki 10 yılda 200 milyon doları bulacağı hesaplandığını kaydeden gazete, Türkiye’nin tutumuna ilişkin olarak şunları yazdı: "ABD ve NATO yetkilileri, füze savunması konusunda bir konsensüse yakın olduklarını söylese de hala asılacak engeller var. Kilit bir füze radarı tesisine ev sahipliğini yapması öngörülen, NATO üyesi ve İran komşusu Türkiye henüz bir taahhütte bulunmadı."

 -TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİ "GÜVENCE"-

Washington Post, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in "Türklere baskı yapmıyoruz" yönündeki sözlerine de dikkat çektiği haberinde Türkiye ile ilgili şu değerlendirmesini de yaptı: "Türkiye, uzun bir süreden beri NATO üyesi olsa da hükümeti, son yıllarda İran ile yakın bağları geliştirdi ve Tahran’ın düşmanca olarak algılayabileceği adımları atmaya isteksiz görülüyor. Türk yetkilileri de, füze kalkanının, ülkenin, İran ile sınırı olan doğu kısmını da kapsayacağı yönündeki güvenceleri de istiyor.

Pentagon yetkilileri de, Türkiye’den hem radara ev sahipliğini yapması, hem de gelecek aydaki zirvede bir NATO misyonu olarak füze savunmasının lehinde oy kullanması için çabalıyorlar. NATO konsensüs ile hareket ettiği için Türkiye’nin muhalefeti, ittifakın planlarını bozabilir."

-TÜRKİYE’NİN REDDETME OLASILIĞI NEDENİYLE BAŞKA ÜLKELERLE MÜZAKERELER YAPILIYOR-

Bu arada ABD’li gazete, "Pentagon yetkilileri, Türkiye’nin karşı çıkması halinde radara ev sahipliğini yapacak, Güney Avrupa’daki başka NATO müttefikleri ile müzakereler yaptıklarını söylediler. Bir seçeneğin Bulgaristan olduğunu belirten gazete, "Türkiye gibi Karadeniz’de kıyısı var ancak İran’dan daha uzaktır" diye yazdı.

Milliyet



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    38,003 µs