En Sıcak Konular

Netanyahu, Doğu Kudüs'ü Yahudileştirmekte ısrarlı

15 Ekim 2010 13:10 tsi
Ortadoğu barış sürecini oyalama taktiğine dönüştüren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Doğu Kudüs'te Yahudiler için 238 yeni konutun inşaatına onay verdi.

 İsrail İmar ve İskan Bakanlığı ile Toprak İdaresi, ülke genelinde 3 bin 500 konut inşası için teklif alma süreci başlattığını duyurdu. Bu konutlardan 238'i, 1967 sınırlarını gösteren Yeşil Hat'ın doğusunda bulunuyor.
 
Doğu Kudüs sınırları içinde kalan bu konutlar mevcut Yahudi yerleşim birimleri içinde inşa edilecek. Doğu Kudüs'ü hedef alan bu yeni konut projesi geçtiğimiz Mart ayında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in İsrail ziyareti sırasında ilan edilen bin 600 konut projesinden sonraki ilk büyük dalgayı oluşturuyor.

Biden'in yerleşim birimi inşaatlarının dondurulması ve barış sürecinin yeniden başlatılması için gerçekleştirdiği bu ziyaret, Kudüs Belediyesi'nin bin 600 konutluk projesinin gölgesinde kalmış, Amerikan Yönetimi o karara sert tepki göstermişti. İsrail-Filistin anlaşmazlığının en önemli konularından birini teşkil eden Doğu Kudüs'e özel bir önem veren Netanyahu Yönetimi, kentin diğer Batı Şeria kentleriyle fiziki bağını koparmak için büyük bir gayret gösteriyor.

İsrail, Filistin'in müstakbel başkenti Doğu Kudüs'ü "ebedi başkentimiz Kudüs'ün ayrılmaz bir parçası" olarak ilan etmişti. Amerikan Yönetimi, İsrail ve Filistin arasında uçurumlar oluşturan başta Doğu Kudüs olmak üzere pek çok konunun görüşülebilmesi için en azından İsrail'in sürdürdüğü Yahudi yerleşim birimi inşaatlarını dondurmasını istiyor.

Ancak bu yerleşim birimi inşaatlarını hem politik malzeme ve hem de Amerikan Yönetimi'nden birtakım tavizler koparmak için kullanan İsrail, bir yandan Filistin'e "barış masasına dön" çağrısında bulunurken, diğer yandan da inşaatlara hız veriyor. Filistin ise inşaatlar sürdükçe masaya dönmeyeceğini belirtiyor.

Ancak uzmanlar, yerleşim birimi inşaatlarını çok iyi bir koza dönüştüren İsrail'in hem dünyayı oyaladığını ve hem de Filistin topraklarındaki yayılmasını sürdürdüğünü vurguluyor.

Netanyahu hafta içinde Filistinlilere kabul edemeyecekleri bir öneri sunarak, "İsrail'in Yahudi devleti olarak tanınmasını" istemişti. Bu tür bir tanınma hem topraklarından kovulan Filistinlilerin tüm haklarını yitirmesine ve hem de İsrail nüfusunun beşte birini oluşturan Arapların büyük bir risk ile karşı karşıya kalmalarına sebep olacak.

Geçtiğimiz hafta da İsrail kabinesi yeni bir vatandaşlık kanununu yürürlüğe koyarak, yeni vatandaş olmak isteyenlerin 'İsrail Yahudi devletidir' şeklinde yemin etmeleri şartını getirmişti.

cihan



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,273 µs