En Sıcak Konular

AGİT, Terörle mücadele konferansı düzenledi

15 Ekim 2010 12:45 tsi
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT), Kazakistan'ın başkenti Astana'da terörün önlenmesi için en etkili stratejiler ve politikalar konulu konferans düzenlendi.

AGİT üyesi ülkelerin dışişleri bakanları konseyinin 2009'da Atina'da aldığı karar doğrultusunda organize edilen konferansa, Kazakistan Dışişleri Bakanı ve AGİT dönem Başkanı Kanat Saudabayev başkanlık etti.

Konferansın açılışında konuşan Saudabayev terörün sadece bölgesel değil, uluslararası bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Afganistan'daki istikrarsız durumun sadece Orta Asya'yı değil bütün Avrupa'yı ve dolayısıyla da bütün dünyayı etkilediğini belirten Saudabayev, çok etnikli ve farklı din mensuplarını içerisinde barındıran Kazakistan'ın yürüttüğü başarılı ve dengeli politikalar sayesinde ülkede huzurun sağlandığı ifade etti.

El Kaide terör örgütünün son yıllarda Kazakistan'da taban oluşturmaya çalıştığının tespit edildiğini vurgulayan Saudabayev, 'Özellikle terör örgütleri internet üzerinden propaganda yapıyor. Son yıllarda bu örgütlere karşı mücadelede Kazakistan terör tehdidini azaltmak ve bu alanda uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik kasıtlı ve sistematik, kurumsal, yasal ve pratik önlemler aldı.'dedi

Uluslararası terörle mücadele çerçevesinde 14 terör örgütünün Kazakistan'da çalışmalarının kanunen durdurulduğunu açıklayan Saudabayev, El Kaide'nin kontrolü altında faaliyet gösteren İslami Cihad ve Türkistan İslam Partisi Birliği örgütlerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi listesine dahil ettirdiklerini söyledi. Uluslararası terörizme karşı birlikte mücadele ve uygulamalara bağlı kalacaklarını teyid eden Saudabyev, ortaya çıkan terörist tehditlere karşı zamanında ve yeterli müdahale için gerekli tedbirleri almaya devam edeceklerini ifade etti.


Toplantıya konuşmacı olarak katılan AGİT Terörizm ile Mücadele Bölüm Başkanı Raphael Perl, AGİT'in terörle mücadeleye verdiği önemi dile getirdi. Teşkilatın çalışmaları ve yaptığı işbirliği hakkında bir sunum yapan Perl, Kazakistan'ın bu konuda gösterdiği hassasiyeti memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.


Rixos President Otel'de yapılan konferansta insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar, silah kaçakçılığı, kara para aklama ile beraber teröre zemin hazırlayan yoksulluk, hoşgörüsüzlük, ayrımcılık ve insan hakları ve hukukun ihlali gibi konular ele alındı.


Konferansa Kazakistan Milli İstihbarat Başkanı Nurtay Abykayev, Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) Terörle Mücadele Merkezi,Avrupa Konseyi, NATO Konseyi Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Terörizm Komitesi, Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) Güvenlik Komitesi, İnterpol ve terörle mücadele eden bölgesel örgütlerin üst düzey temsilcileri, siyaset bilimciler ve uzmanlar katıldı.

cihan



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,390 µs