En Sıcak Konular

'Kışm adası'

15 Ekim 2010 12:37 tsi
'Kışm adası' Gemileri tepelerden kim aşıracak?

Gerçekten de hem minik hem de basit bir haber; dün İran’ın “Fars Haber Ajansı” şu haberi servise koydu; “Türkiye, Kışm adasında yatırım yapıyor. İran’ın Kışm adası serbest ticaret bölgesi başkanı Seyyid Rıza Musevi, Türk firmalarla serbest bölgede yatırım yapmak için müzakereye başladıklarını açıkladı. Musevi, Türk girişimciler için Kışm serbest ticaret bölgesinde özel kolaylıklar ve imkanlar sunulduğunu, Türk girişimcilerin bu bölgede yatırım yapmaya hazır olduklarını bildirdiklerini ifade etti.” Özü bu.

İki basit soru var; 1. Kışm Adası nerede? 2. Adı “serbest bölge” ama Batı’nın İran’a yönelik ambargosu bağlamında bu haberin vâzettikleri ne?

İlk sorunun yanıtı basit. Tabii coğrafi olarak. İran’ın güneyinde, Oman’ın Kuzeyi’nde, Hürmüz Boğazı’nın girişinde. Peki siyasi adresi nasıl tarif edilebilir;-Herhalde son dönem gelişmeler hesap edildiğinde-dünyadaki en kritik ve stratejik yerler listesinde ilk 10’a elini kolunu sallyarak girer.

İki: Serbest ticaret bölgelerinin Batı ambargosundan etkilenip etkilenmeyecekleri tartışılsın ama-ki Ne ABD’nin ne de destek veren İsrail ve AB’nin “haa serbest mi, tamam o zaman, serbestsiniz” diyeceği sanılmasın-Türkiye ile İran arasındaki iyi “ekonomik” ilişkilerin, Körfez Ülkeleri'ne de genişleyen bir alanı burası.

Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile de büyük ve iyi ilişkileri var. Öte yandan bu ülkelerin İran’a yönelik kaygıları da büyük. Sadece haritadaki konuma bakıldığında sorun anlaşılır ama öte yandan “Kışm adası ve Türkiye” bağlantısı sanki kopuk bir zinciri tamamlıyor, boğazı da kapatıyor gibi?!

Elbette bu sade ve minik habere hakettiğinden fazla anlam yüklemek gereksiz.. Ama bakalım tepelerden gemileri aşıracak bir teknoloji bulunabilecek mi?

Ha bir de.. Bu ada İran'ın hangi eyaletine bağlı?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,897 µs