En Sıcak Konular

''Bankalar avuç içindeki kuş gibidir''

15 Ekim 2010 12:11 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankaları avuç içinde tutulan bir kuşa, güvercine benzeterek, “Çok sıkıp öldürmeyeceksiniz ama çok serbest bırakıp kontrolden çıkmasına da izin vermeyeceksiniz” dedi.

Babacan, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün (IOSCO) Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 8 yılda ekonomik anlamda kaydettiği gelişmelere değinerek, 2002'de ekonomi politikalarında ne söylendiyse, ana çizgi neyse bugün bunun devam ettirildiğini, kimseyi şaşırtmadıklarını söyledi.

Ortaya net programlar koyduklarını ve bu programları önemli ölçüde uyguladıklarını vurgulayan Babacan, Türk bankacılık sektörüyle ilgili de sıkı denetimler yaptıklarını ifade etti.

Bankacılık sektörünün pekçok ülkede lobisi güçlü bir sektör olduğuna dikkati çeken Ali Babacan, “Büyük reklam müşterisi. Dolayısıyla farklı kanallardan hükümetler, parlamentolar üzerine baskı yapması mümkün bir sektör. Türkiye'de bu olmadı. Parlamentomuz, hükümetimiz dimdik durdu ve ne gerekiyorsa o yapıldı. Bu, çok temel bir konu” diye konuştu.

"ÇOK SIKARSANIZ ÖLÜR, GEVŞETİRSENİZ UÇAR”

Yurtdışında yabancı bankaların yaşadığı sıkıntılara işaret eden Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Avrupa'nın ve Amerika'nın birçok önemli bankasının Türkiye'de operasyonu vardır. Kendi evlerinde sıkıntı yaşayan pekçok bankanın Türkiye operasyonlarında sapasağlam ayakta olduğunu görüyoruz. Bu kriz döneminde en ufak sorun yaşanmadı. Burada biz kendi yöneticilerimizle kuşkusuz iftihar ederiz ama öte yandan buradaki düzenleme çerçevesinin ihtiyatlı oluşunun olumlu sonuçları var.

Avucunuzun içinde bir kuş, güvercin tutarsınız ya, çok sıkarsanız ölür ama biraz gevşetirseniz kontrolden çıkar, uçar gider. İşte böyle (bankaları) avuç içinde tutulan bir kuş, bir güvercin gibi görüyoruz. Bir yandan yaşayacaktır, para kazanacak, iş yapacak, kredi kullandıracak. Ama çok sıkıp öldürmeyeceksiniz ama çok serbest bırakıp da kontrolden çıkmasına da izin vermeyeceksiniz. Bu dengeyi kurmak çok kolay değil. Söylemesi kolay ama yapması zor.”

“HATALARI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ACİLEN ALINMALI”

Dünyada yaşanan finansal krizin etkilerine değinen Babacan, krizden mutlaka herkesin ders alması gerektiğinin altını çizerek, “Aynı hataların tekrarını önleyici tedbirlerin de acilen dünya genelinde alınması gerekiyor. Aksi halde önümüzdeki dönemde bu hataların ve krizlerin daha sık tekrar etmesi kaçınılmaz olacaktır” dedi.

Babacan, tüm ülkelerin makro ekonomik dengelere dikkat etmesi gerektiğini, Türkiye'nin makro dengeler konusunda da çok önemli mesafeler kaydettiğini vurgulayan Babacan, geçen yıl 3 yıllık bir program açıkladıklarını ve geçtiğimiz hafta sonu 3 yıllık dönemi 1 yıl daha uzattıklarını, 2013 yılı sonuna kadar ne yapacaklarını açıkladıklarını hatırlattı.

“SİYASİ CESARETE SAHİP OLAMAMAK ÖNEMLİ RİSK”

Şu anda birçok gelişmiş ve büyük ekonomide siyasi karar verme yapılarının, karar verici liderlerin ve hükümetlerin oldukça zayıflamış olduğunun görüldüğünü belirten Babacan, şöyle devam etti:

“Koalisyon hükümetleri var, azınlık hükümetleri var ya da hükümetlerle parlamentolar arasında uyumsuzluk var. Bu da ayrı bir kaygı alanı. Hızlı ve doğru karar alabilmek ancak güçlü siyasi iradeyle mümkün. Hükümetler kendilerini zayıf hissediyorlarsa, doğruyu gördüklerinde o adımı atamıyorlar, korkuyorlar. Doğruyu görüp, o doğruyu yapamamak, onu yapacak siyasi cesarete, iradeye sahip olamamak pekçok gelişmiş ekonomide önemli risk alanı. Bu konuda uluslararası dayanışma, çaba çok önemli.”

Ali Babacan, önümüzdeki hafta Kore'de G-20 Bakanlar Toplantısı, 2 hafta sonra da G-20 Liderler Zirvesi'nin gerçekleştirileceğini anımsatarak, “Orada liderler kendi şahsi siyasi bekasını ön planda tutarsa ya da ülkeler sadece kendi ulusal çıkarlarını ön planda tutarlarsa, küresel sorunlara küresel çözüm üretme ruhu bulunamazsa bu dünya için büyük şanssızlık olacak. Şu anda her zamankinden daha çok önce dünyanın bütününü, sonra ülkelerin bütününü, belki daha sonra şahsi siyasi bekanın düşünülmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. 'Bugünü kurtaralım, yarın ne olursa olsun' dersek gelecek nesillerin önemli refah kaybına neden oluruz” şeklinde konuştu.
 
hurriyet



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs