En Sıcak Konular

Üzüm “güçlü” bir kanser savaşçısı!

15 Ekim 2010 11:20 tsi
Üzüm “güçlü” bir kanser savaşçısı!
Kur’an-ı Kerim’de üzümden bahsedilmesinin elbette bir anlamı, insanlık için bir önemi olmalıydı. Bu anlamı yıllar sonra bilim adamları keşfetti. En yeni bilimsel araştırmalar üzümün kansere karşı koruyucu, anti-aging ve antioksidan olduğunu te

Üzüm, gözlere iyi geliyor, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getiriyor, sinir sistemini koruyor. Cildi gençleştirip güzelleştiriyor, saçları güçlendiriyor. Dahası var! Üzüm aynı zamanda kalbinizin dostu, damar sertliğinin panzehiri, bebeklerin beslenmesinde anne sütü kadar değerli bir “bitkisel süt”… Üzüm meyvesinin güçlü bir kanser savaşçısı olduğu da yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış.


Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin, Hayykitap’tan yayımlanan Üzüm “İyileştirir, Güzelleştirir” kitabında ‘KANSERDEN KORUNMAK VE KURTULMAK İÇİN DOĞAL ÇÖZÜM’ başlıklı bölümde, kanserden korunmada ve kanserle savaşta üzümün önemini kanser türlerine göre yapılan araştırmalarla anlatılıyor ve nasıl kullanılacağı konusunda ipuçları veriliyor…


Kitapta; Akciğer, Cilt, Kalınbağırsak, Karaciğer, Meme, Mide, Prostat, Yemek borusu (özefagus), Yumurtalık (over) kanserlerine,  Lösemi ve Lenfomalara karşı üzümün güçlü etkilerini (yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte) bulabilirsiniz…

İşte ÜZÜM kitabından alıntı ile kalınbağırsak kanserine karşı hayati bilgiler…
Kanser oluşumunda beslenmennin çok önemli bir faktör olduğunun anlaşılması üzerine bilim adamları bitkilerde bulunan bir takım maddeler üzerinde daha ileri araştırmalar yapmıştır. Bu çalışmalar neticesinde “fitokimyasal” terimi ortaya çıkmıştır. Fito, Yunanca’da bitki anlamına gelmektedir. Fitokimyasal, bitkilerde doğal olarak bulunan, bitkiyi hastalıklara ve zararlılara karşı koruyan kimyasal bileşiklerdir. Fitokimyasalların sadece bitkiyi hastalıklardan korumakla kalmayıp insanlarda da koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Örneğin çeşitli mekanizmalarla kanser oluşturan hücreleri etkisiz hale getirdiği bilinmektedir. Bütün meyve ve sebzelerde değişen oranlarda fitokimyasal bulunur. Bu nedenle günlük olarak, düzenli meyve ve sebze tüketilmesi kanser gelişim riskini azaltmaktadır.


Yapılan çalışmalarda fitokimyasal açıdan oldukça zengin olan üzüm meyvesinin, içeriğinde bulunan flavonoid bileşiklerden kaynaklanan güçlü antioksidan özelliği ile DNA hasarını önlediği, böylece birçok kanser türüne karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.


Kalın bağırsak kanserine karşı üzüm suyu
İtalya Roma Sapienza Üniversitesi’nde yapılan test tüpü çalışmalarında üzüm çekirdeğinin kalın bağırsak kanseri tedavisinde faydalı olabileceği belirlenmiştir.
Japon bilim adamları ise yaptıkları test tüpü çalışmalarında kalın bağırsak kanseri gelişiminde rol oynayan fenol sülfotransferaz aktivitesi üzerine elma, portakal, üzüm gibi değişik meyve sularının etkilerini incelemişler, hem fare hem de insan bağırsak kanseri hücrelerinde fenol sülfotransferaz aktivitesini en güçlü önleyen meyve suyu çeşidinin üzüm suyu olduğunu tespit etmişlerdir.
ABD Florida Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda da misket üzümünden elde edilen meyve suyunun kalın bağırsak kanserine karşı etkili olduğu bulunmuştur.


Hücre kültürü çalışmalarında üzüm çekirdeğinde bulunan prosiyanidin maddesinin kolorektal kanser hücrelerinin gelişmesini ve çoğalmasını engellediği tespit edilmiştir.
Yapılan çalışmalar üzümün kanser karşıtı etkilerinin yapısında bulunan fenolik bileşiklerinden kaynaklandığını göstermektedir.


Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini hafifletiyor
ABD New York Rochester Üniversitesi’nde kemoterapi alan 77 kanser hastası üzerinde yapılan çalışmada, bir hafta boyunca yemeklerden önce 1 bardak Concord üzüm suyu tüketiminin, kemoterapiye bağlı ortaya çıkan bulantı ve kusma şikâyetlerinin büyük oranda azalmasına katkıda bulunduğu belirlenmiştir.


Deney hayvanları üzerinde Dedeman Hematoloji Onkoloji Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Araştırma Laboratuvarları’nda yaptığımız ve ödül aldığımız çalışmalarda ise üzüm çekirdeği takviyesinin kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu saptanmıştır.


Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanser türünde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Henüz genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Üzüm meyvesinin güçlü bir kanser savaşçısı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle dengeli ve doğru beslenmeye dikkat edilmesi ve bu beslenme içinde üzüme de yer verilmesi, sağlık açısından son derece faydalı olacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin’in Üzüm kitabında yer alan diğer bölümler:


• Anadolu’dan Dünyaya Yayılan Şifa Kaynağı
• Üzümün Gücü
• Antioksidan Deposu Üzüm Serbest Radikallere Karşı
• Anti-Aging Mucizesi Üzüm
• Üzümün Sırrı Çekirdeğinde
• Üzümden Çöp Çıkmıyor, Kabuğu ve Yaprağındaki Şifa Ne?
• Üzüm Suyu İle Gelen Sağlık
• Kalbinizin Dostu, Damar Sertliğinin Panzehiri
• Kanserden Korunmak ve Kurtulmak İçin Doğal Çözüm
• Şeker Hastalarına Şeker Gibi İlaç
• Sinir Sisteminin Muhafızı
• Gözlerinize Gözünüz Gibi Bakıyor
• Daha Sağlıklı Ve Beyaz Dişler
• Sirke Tek Başına Doğal
• Üzümlü Tarifler

Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Biyokimya ve Klinik Biyokimya uzmanı olup, hâlen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Akademik ilgi alanları olan serbest radikaller, antioksidanlar, kanser biyokimyası, kök hücre biyolojisi, fitoterapi, anti-aging ile ilgili bilimsel yayın ve bildirileri bulunmaktadır. Yaptığı bilimsel çalışmalar ile 2004 yılında Türk Hematoloji Derneği Genç Araştırmacı Ödülünü, 2008 ve 2010 yıllarında ise Gevher Nesibe Bilimsel Araştırma Teşvik Ödüllerini kazanmıştır. Evli ve iki çocuk annesidir.

iyibilgi özel



Bu haber 1,205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs