En Sıcak Konular

İranlı yatırımcılara İngiliz kıyağı

15 Ekim 2010 11:28 tsi
İranlı yatırımcılara İngiliz kıyağı İngiliz bankaları İran’ın yaptırımları atlatmasına yardımcı oluyor

ABD’li savcıların düzenlediği soruşturmalar, iki İngiliz bankası, Lloyds TSB ve Barclays’in, İranlı müşterilerinin kimliklerini gizleyerek ABD finans sistemi içinde 600 milyon dolar civarında işlem yapmalarına fırsat verdiğini ortaya koydu.

İngiltere eski maliye Bakanı Lord Lamont’un yönetim kurulunda bulunduğu İngiliz İran Ticaret Odası’nın İran’ın yasaklı bir Amerikan hava aracını satın almasına yardım ederek ABD yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle ceza aldığı ifade edildi. Ticaret Odası’nın şirketlere Tahran’a uygulanan yaptırımları aşarak nasıl ticaret yapacakları konusunda danışmanlık yaptığı bildirildi
 

İngiltere’nin ABD’nin İran’a koyduğu finans ve ticaret yaptırımlarının aşılmasında oynadığı rol özellikle geçtiğimiz yıl Avrupa yaptırımların dozunu artırdığında ortaya çıkmıştı. Tahran’ı baskı altın almak adına İran’ın sigorta hizmetleri yasaklanırken, petrol sanayisine yatırımlar ve tahvil alım satımı engellenecek.

Ancak Times’ın ele geçirdiği belgeler ABD mahkeme tutanakları İngiltere’nin mali sektörünün geçtiğimiz yıllarda İranlıların yaptırımı atlatmasını sağlamak adına ne kadar hevesli olduğunu ortaya koydu.

Buna göre İngiltere’nin en büyük bankalarından Lloyds TSB, 1990’lı yılların ortalarında İranlılar ve Sudanlıların içinde olduğu alışverişlerle ilgili 350 milyon dolara yakın ödeme mesajını üzerinde tahrifat yaptığını kabul etti.
 

Barclays ise iki ay kadar önce yaptığı 298 milyon dolarlık sahteciliğin ise “Düşmanla Ticaret Yasası” ve “Uluslararası Olağanüstü Yetkiler Yasası”nın ihlali anlamına gelebileceği belirtildi. Bankanın İran’dan ve diğer yaptırım uygulanan ülkelerden gelen işlemlerde isimlerle oynadığı ifade edildi.

Times (Hürriyet)



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,120 µs