En Sıcak Konular

Ya kaza değilse?

15 Ekim 2010 11:12 tsi
Ya kaza değilse? Büyük operasyonun ayak sesleri?

Salı günü İran'da, bir askeri tesiste meydana gelen patlama, Türk basınında pek ilgi görmemiş, konuyla ilgili haber, "bir kaza" denilerek, kısaca geçiştirilmişti. Oysa bu patlama basit bir "kaza"nın ötesinde, daha büyük bir olayın ilk parçası olabilir.  Detaylara girmeden önce, o haberi okumakta fayda var:

"İran'ın batısında bir askeri tesisteki yangının cephaneliğe sıçraması sonucu meydana gelen patlamada 18 Devrim Muhafızı hayatını kaybetti.

Devlet medyasının haberine göre, başkent Tahran’ın 500 kilometre güneybatısındaki Huramabad’da meydana gelen patlamada 14 asker de yaralandı. İranlı yetkililer, yangının bir kaza sonucu çıktığı ihtimali üzerinde duruyor." (TRT)

Öncelikle kazanın olduğu yere, Hurambad'a dikkat çekmek gerekiyor. Başkent Tahran'ın 300 km güneybatısında bulunan bu şehir, Rus istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, askeri açıdan çok önemli. Son olarak yayınladıkları bir raporunda, Global Security adlı araştırma kuruluşu, bölgede gizli sığınaklada, İran'ın ünlü Şahab 3 füzelerinin bulunduğunu iddia etti. Söz konusu füzelerin menzili Avrupa'nın içlerine kadar uzanıyor. Ve bu füzelerden İsrail dahil olmak üzere, bir çok ülkenin rahatsız olduğu biliniyor. Dolayısıyla içersinde Şahab 3 füzelerinin olabileceği askeri üsteki patlamanın "kaza" sonucu değil, planlı bir saldırı yüzünden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Konuyla ilgili çıkan analizlerde bir başka dikkat çeken nokta da şu: Bölgeye yakın dağlık alanlarda silahlı Kürt grupları bulunuyor. Daha önce Hurambad'a kadar indikleri rapor edilmemiş olsa da, olası bir saldırı senaryosunda baş rolü, sözü geçen silahlı Kürt milislerinin gerçekleştirmiş olabileceği söyleniyor.

İran resmi haber ajansları tarafından "bir kaza" olarak gösterilen bu olayın içersinde göründüğünden daha fazla şey olduğu kesin. Şimdilik konu hakkında söz konusu senaryoların spekülatif taraflarının ağır bastığını göz önünde bulundurmakta fayda var. Ancak yukarıdaki bahsi geçen senaryoları da göz ardı etmeden, bölgedeki hareketliliği izlemekte fayda var, keza söz konusu kazalar, büyük bir askeri harekatın habercisi olabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,373 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,591 µs