En Sıcak Konular

'Türkiye dünyaya örnek oluyor'

15 Ekim 2010 09:54 tsi
'Türkiye dünyaya örnek oluyor' Birleşmiş Milletler'in ekonomi zirvesi için önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelmeye hazırlanan Dünya Bankası'nın eski Başkanı James Wolfensohn, Ankara'ya övgüler gönderdi.

Ekonomi yönetimini 'dünyanın en iyisi' olarak nitelendiren Wolfensohn, "Hayretle ve takdirle izliyorum. Türkiye, sadece bölgesine değil dünyaya örnek oluyor. Bu başarı moral veriyor. Devamını diliyorum." dedi.

Amerika ve Avrupa ülkeleri krizle boğuşurken yılın ilk yarısında çift haneli büyüme başarısı gösteren Türk ekonomisine dünyanın dört bir yanından övgü yağıyor. New York'ta Zaman'a özel açıklamalarda bulunan eski Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, bu başarıyı bütün ülkelere örnek gösterdi. "Şu an, Türkiye'nin ekonomi yönetim takımı dünyanın en iyisi." diyen Wolfensohn, Başbakan ve ekibini hayret ve takdirle izlediğini söyledi. Türkiye'nin yalnızca bölgesine değil, hem doğu hem de batıya örnek teşkil ettiğini ifade eden eski başkan, söz konusu başarının gelişmekte olan ülkelere de moral verdiğinin altını çizdi: "Türk ekonomisinin büyümesi bölgesindeki barışa da katkı sağlıyor."

IMF, geçtiğimiz hafta Türkiye için 2010 büyüme tahminini yüzde 5,2'den 7,8'e yükseltmiş, Amerikalı finans devi JP Morgan da gelişmelerden heyecan duyduğunu vurgulamıştı. Önceki gün İngiltere-Türkiye İş Forumu'na video konferansla katılan İngiltere Başbakanı David Cameron ise şu örneği vermişti: "Herkes BRIC ülkelerinden, yani Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in hızla büyümesinden bahsediyor. Biz ise Türkiye'nin Avrupa'nın BRIC'ı olduğunu düşünüyoruz."

Ekonomi yönetiminin gösterdiği muazzam başarı sadece övgüyle sınırlı kalmıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen hafta Türkiye'nin 'Ba2' olan not görünümünü durağandan pozitife çevirmişti. Büyüme tahminini de bu yıl için yüzde 6,5'e, 2011 için yüzde 5'e yükseltti. Moody's Başkan Yardımcısı Sarah Carlson, "Türk ekonomisi beklenmedik biçimde güçlü olduğunu kanıtladı ve kriz öncesi seviyelere toparlandı." ifadesini kullanmıştı. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, Türkiye'nin notunu 'BB+' ile yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında, Fitch ise BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında tutuyor. 12 Eylül'deki anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesiyle birlikte hızlı çıkışa geçen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da rekor üstüne rekor kırarken, önceki gün tarihinde ilk olarak 70 bin puanı aştı, faizler ise son bir yılın en düşük seviyesini gördü. Gelecek yıl 30 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 'Birleşmiş Milletler 4. Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı' zirvesinin New York'taki tanıtım toplantısına katılan eski Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik atılımın ve yönetimin yalnızca kendi bölgesinde değil, dünyaya örnek olacak şekilde başarıyla sürdüğünü aktardı. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğuna dikkat çeken Wolfensohn, "Türkiye'nin yönetim kadrosu yalnızca bölgesindeki ülkelere değil, hem Doğu hem de Batı'ya örnek oluyor. Bugüne kadar Türk yönetiminin ekonomide gösterdiği performans olağanüstü." diye konuştu. Söz konusu başarının devam etmesini arzuladığını vurgulayan eski Başkan, bunun az gelişmiş ülkelere de moral verdiğini kaydetti. James Wolfensohn, ayrıca Türk ekonomisinin büyümesinin bölgesinde barışa da katkı sağladığına dikkat çekerken, bunun komşu ülkelerin ekonomisine de olumlu yönde katkıda bulunduğunu dile getirdi. Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacının olup olmadığı sorusuna ise, "Bunu elbette ben bilemem. Bunu en iyi bilecek olan Türk yönetimidir. Ancak dediğim gibi Türkiye'nin ekonomi yönetimi dünyaya örnek olacak kadar başarılı." cevabını verdi. James Wolfensohn, 1995-2005 tarihleri arasında Dünya Bankası başkanlığı görevini yürütmüştü.

 

 

Moody's not artışı için Ankara'yı mesken tuttu

Türkiye'nin kredi notu görünümünü 10 gün önce durağandan pozitife çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's şimdi de not artışının hesaplarını yapıyor.

İki hafta önce üç kişilik heyet ile Ankara'ya çıkarma yapan kuruluş, bütçe verilerini yerinde inceliyor. Bürokratlarla görüşen heyet, ekonominin üç yıllık yol haritasının çizildiği Orta Vadeli Program'ı da mercek altına aldı. Üst düzey bir yetkili harcama kalemlerinin kontrol edildiğini aktarırken, "Not artışı uzak bir ihtimal olarak görünmüyor." dedi.
 
zaman



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs