En Sıcak Konular

Hillary Clinton İngiltere'yi neden uyardı?

15 Ekim 2010 09:19 tsi
Hillary Clinton İngiltere'yi neden uyardı?
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere hükümetinin savunma harcamalarını azaltmaya yönelik planlarının kendisini kaygılandırdığını olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere hükümetinin savunma harcamalarını azaltmaya yönelik planının ülkesini kaygılandırdığını söyledi. Hillary Clinton, BBC'ye verdiği mülakatta, her NATO üyesinin ortak savunmaya yönelik taahhüdü olması ve bunun için uygun katkıyı yapması gerektiğini belirtti.


NATO'nun dünya tarihinin savunma amaçlı en başarılı ittifakı olduğunu düşündüğünü söyleyen Clinton, bunun muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı.

Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, de müttefiklerinin askeri yeteneklerini azaltması halinde, bu yöndeki açıkların kapatılması için gözlerin kendilerine döneceğini söyledi. Hillary Clinton ve Robert Gates dün Brüksel'deki NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısına katılmışlardı.

Yeni savunma bütçesi haftaya açıklanacak
 
İngiltere Savunma Bakanı George Osborne, Çarşamba günü, kamu sektöründe yapılacak büyük kesintileri açıklayacak. Bu kesintilerle aynı dönemde, hükümetin savunma harcamalarını ne kadar azaltmayı planladığı da ortaya çıkacak. İngiltere'nin savunma harcamaları Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 2'sinin altına düşmek üzere.

Bu ise NATO üyesi ülkelerden beklenen minumum oran. Halen İngiltere Savunma Bakanlığı'nın yıllık bütçesi 37 milyar sterlin. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, 2011-2015 yılları arası savunma harcamalarında yüzde 10'a varacak oranda kesinti yapılması için bastırırken, Savunma Bakanı Liam Fox Osborne'a direniyor.

Kesinti oranının yüzde 4'ü aşmaması gerektiğini savunan Liam Fox bugün Times gazetesindeki yazısında "Eğer Soğuk Savaş'tan bir şey öğrendiysek, o da güçlü ekonominin güçlü savunmaya eşit olduğudur" dedi.

İNGİLİZ BASINI HİLLARY'NİN AÇIKLAMASINI TARTIŞIYOR

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Clinton'ın, savunma harcamalarını azaltmaya hazırlanması yüzünden İngiltere'yi uyardığını duyuruyor.

Clinton, Brüksel'deki NATO dışişleri ve savunma bakanları toplantısı sırasında BBC'ye yaptığı açıklamada bu yöndeki hazırlıkların Amerikan Yönetimi'nin üzdüğünü söylüyor.

Daily Telegraph'a göre Barack Obama Yönetimi, kamuoyu önünde yaptığı sert uyarıyla, İngiltere'nin savunma harcamalarını azaltmasının NATO'yu zayıflatacağı, Amerika'yla özel ilişkisini de lekeleyeceği hissi verdi.

'Clinton İngiltere'yi sert dille eleştirdi'
 
Times da manşetinde, Clinton'ın alarm sinyali verdiğini belirtiyor. Gazete, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı'nın dün akşamki sözleriyle, savunma harcamalarını azaltma planları yüzünden İngiltere'yi sert bir dille eleştirdiği kanısında.

İngiltere'nin savunma harcamaları Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın yüzde 2'sinin altına düşmek üzere. Bu ise NATO üyesi ülkelerden beklenen minumum oran.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, savunma harcamalarında yüzde 10 kesinti yapılması için bastırırken, Savunma Bakanı Liam Fox Osborne'a direniyor.

Liam Fox bugün Times gazetesindeki yazısında ise "Eğer Soğuk Savaş'tan bir şey öğrendiysek, o da güçlü ekonominin güçlü savunmaya eşit olduğudur" diyor.

bbc



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,963 µs