En Sıcak Konular

'İmajımız zedelenir'

15 Ekim 2010 09:04 tsi
'İmajımız zedelenir' ABD füzeleri Türkiye'nin aleyhine olabilir...

...

Hemen bütün ülkeler hava savunma sistemlerine ağrılık veriyor, füze kalkanı kurmaya çalışıyor, bu doğru... Türkiye için de böyle bir sisteme ihtiyaç duyulduğu biliniyor. Ama bunun yolu, Polonya'ya, Romanya'ya, Çek Cumhuriyeti'ne, Bulgaristan'a kurulan ya da kurulması planlanan Atlantik İttifakı'nın küresel savunma sisteminin bir ayağını Anadolu toprakların kurmak değil. Başka türlü formülleri, yolları da var. Evet ya da hayır dışında ara formülleri var.

Ankara'nın hava savunma sistemi arayışları artık farklı değerlendirilmeli. Önceden "ABD sistem kuracak İsrail füze sistemi satacak"tı. Ama artık İsrail bu pazarlıkta yok, olamayacak da. Arrow füzelerinin Türkiye'ye satışı böylece rafa kalktı. Sistemin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurulması, ABD-Rusya arasında tam bir Soğuk Savaş'a dönüştü. ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerini silahlandırması, Karadeniz'in kuzeyinden Orta Asya içlerine kadar Rusya ve Çin'e karşı yeni bir güvenlik kuşağı oluşturması Moskova ve Pekin'in şiddetli tepkilerine yol açıyor. Bu kuşakta Türkiye ve Azerbaycan önemli yer tutuyor. Ancak iki ülkenin pozisyonu, ABD ve Batı için İran'ı dizginleme arayışı olarak ele alınıyor.

Çünkü ABD için Rusya ve Çin'i dizginlemek ne kadar önemliyse, ABD ve İsrail için İran'ı durdurmak da o kadar hayati bir konu. Bu amaçla ısrarla Türkiye'yi cepheye çekmeye çalışıyorlar. Füze sistemlerinin İran sınırına yakın bölgelere kurulmak istenmesi, Azerbaycan'ın bu amaçla donatılması birer gösterge. Aynı Soğuk Savaş'ın iki farklı dünyanın kesişme çizgisinde bulunan Türkiye-İran ilişkilerine de yansıması iki ülkenin de kaldırabileceği, kabullenebileceği bir durum değil.

Hele de Basra Körfezi'nden hatta Pakistan'dan Kızıldeniz'e, Orta Afrika'ya kadar yeni bir güç oluşumunun arayışları sürerken, bu arayış Batı'nın 21. yüzyıl küresel güç haritasını reddederken ABD füzelerini İran sınırına yığmak, Türkiye'ye atılan en büyük kazık olacaktır.

Dünyanın ağrılık merkezi değişirken Türkiye; Amerika'nın cephe ülkesi olmaktansa, Avrupa Birliği'nin kenar ülkesi olmaktansa kendi coğrafyasının ve Avrasya'nın merkez ülkesi olmaya çalışırken bu tuzağa düşeceksek, bugüne kadar inşa edilen her şeyin bir balon olduğu ortaya çıkmaz mı?

...

İbrahim Karagül / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,768 µs