En Sıcak Konular

600 dersane kepenk indirmek için Milli Eğitim'e başvurdu

0 0 0000 00:00 tsi
Dersanelerin sayısı son üç yılda bin 500'den 5 bine çıktı. Ancak ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen ÖSS sistemi sektörü vurdu. 600 dersane kapanmak için başvururken, sayının artacağı belirtiliyor.

Sabit kalan öğrenci pastasına rağmen son üç yılda sayıları bin 500'den 4 bine çıkan dersanelerin 600'ünün kapanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaat ettiği belirtildi. Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) ve Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) öğrenci hazırlayan dersanelerin sayılarının hızla artması, sektördeki yoğun rekabet, yüksek kiralar ve son olarak lise öğretim sistemindeki değişiklik kapanmalara neden olarak gösteriliyor.
      
     Sektörde kıran kırana rekabet yaşanıyor


Dersanelerin sayısının 3 yıl içinde bin 500'den 4 bine çıkması sektörde kıran kırana rekabeti de beraberinde getirdi. Eğitim sisteminde yapılan son değişiklikler ise zaten zor durumda olan dersanecilik sektörünü daha da zora soktu. Öğretim süresi 4 yıla çıkarılan liselerin gelecek yıl mezun vermeyecek olması ise kötü gidiş karşısında dersane sahiplerini daha da endişelendiriyor. Çünkü dersane öğrencilerinin dörtte birinden fazlasını oluşturan lise son sınıfların gelecek yıl olmaması sektör gelirlerinin de yüzde 30'dan fazla düşeceği anlamına geliyor. Sektör zaten son yıllarda artan rekabet karşısında büyük fiyat kırmalara sahne olurken, mevcut pastadan daha fazla pay kapmak isteyen dersaneler arasında, bir öğrencinin minimum 3 bin YTL olan maliyetine karşın, fiyatlarını 800 YTL'ye kadar düşürenler var. Sektör temsilcileri, özellikle ÖSS sistemindeki değişikliğin yarattığı olumsuz etkinin 2 yıl boyunca devam edeceğini öngörüyor.
     
     5 yıl sonra 10'dan fazla dersane kalmaz


      Sektördeki kötü gidişatın en büyük nedeninin dersane sayısının birden çok fazla artması olduğunu söyleyen Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Enver Yücel, "Türkiye'deki dersane sayısı 3 yıl içinde şubeler hariç bin küsurlardan 4 bine çıktı. Ama öğrenci sayısı aynı. Bu sene lise son sınıfta öğrenci olmayacağı için dersanelerin öğrenci sayısı daha da azalacak. Sektörde yüzde 25 öğrenci kaybı ve düşüş olacak. Sektördeki bu problem 2 yıl devam edecektir. Bunun için de dersaneci arkadaşları hep uyarıyoruz. Herkes hesabını kitabını ona göre yapmalı, yapısını buna göre kurmalı" diye konuştu. Şu anda Türkiye genelinde 600 dersanenin kapanmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduğuna işaret eden Yücel, "600'e yakın dersanenin Milli Eğitim Bakanlığı'na önümüzdeki yıl kapanacağı ile ilgili müracat ettiğini Bakanlık'tan öğrendik. Sektörde 5 yıl içinde 10'dan fazla dersane kalmaz. Dünyada da bu böyle olmuş. Türkiye'de de aynı süreç yaşanacaktır" diye konuştu.
      
     referans



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs