En Sıcak Konular

O ismi öğrenmek için harekete geçti!

15 Ekim 2010 08:58 tsi
O ismi öğrenmek için harekete geçti!
Musa Anter cinayetinin üzerinden 19 yıl geçtiğini söyleyen Orhan Miroğlu, son bulguların yeni gelişmelere gebe olduğuna dikkat çekti.

MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür'ün "Anter'i öldüren isim devlet arşivlerinde var" açıklamasının ardından, Musa Anter'in öldürülüşünde yanında olan yazar Orhan Miroğlu harekete geçiyor. Miroğlu, bugün Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacak.

Diyarbakır'da 1992 yılında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen gazeteci-yazar Musa Anter'in o gün yanında olan ve olaydan ağır yaralı şekilde kurtulmayı başaran Orhan Miroğlu, yeni açıklamalar ışığında 'dava açılması' için harekete geçiyor.

ZAMANAŞIMI DOLACAK

Musa Anter cinayetinin üzerinden 19 yıl geçtiğini söyleyen Orhan Miroğlu, son bulguların yeni gelişmeleri beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. Bugün Diyarbakır'da suç duyurusunda bulunacağını açıklayan Miroğlu, amcası Musa Anter'in katledilmesi ile ilgili henüz bir dava açılamamasından yakındı. Miroğlu, "Cinayetle ilgili dava dahi açılmadı. Henüz soruşturma safhasında. 19 yıl geçti zaman aşımı neredeyse dolmak üzere. Ama şu bu son bulgular ışığında bu konuda dava açılmasını kolaylaştıracak şeyler var" dedi. 

HATAYI’ KABUL ETTİLER

Musa Anter'in oğlu Dicle Anter de her şeyin aslında açık şekilde ortada olduğunu söyledi. Kutlu Savaş'ın hazırladığı raporda cinayetle ilgili net bilgiler olduğunu belirten Anter, "Davanın açılması için konuşması gereken isimlerin oraya getirilmesi gerekiyor. Ama o şahıslar, yeninden 'vatan millet Sakarya' himayesi altında sokulacaksa bu girişimlerden de bir sonuç çıkmaz. Dönemin Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) Valisi Ünal Erkan var. Oradaki faili meçhullerden habersiz olması imkansız. Kutlu Savaş'ın raporunda Musa Anter'in öldürülmesi 'hatadır' diye yazıyor. Bu raporu açsınlar hatayı kim yapmış bunu ortaya çıkarsınlar. Hatayı kabul eden devlet herhalde bunu kimin yaptığını da bulabilir. 92 askeri konseptinde düğmeye basıldı. Bu kadar faili meçhul işlendi. Gerçekleri Araştırma Komisyonu kurulmalı. Orhan Miroğlu o olayda ölümden döndü. Tabii ki dava açmasında haklıdır. Soruşturmada uzun yıllar sonra dosya tozlu raflardan indirildi. Ama henüz dava aşamasına geçemedik. Umarım bu sefer bir yol kat edip olumlu gelişmeler yaşarız" diye konuştu.

YEŞİL’İN MİT’TEKİ İFADELERİ

Milli İstihbarat Teşkilatı Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür bir televizyon programında Musa Anter olayında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın PKK'nın tepe isimlerinden birini kullandığını söyledi. Eymür bu kişinin kim olduğunu hatırlamadığını ancak Yeşil'in 1995 yılında MİT tarafından sorgulandığında verdiği ifadede bu ismin yer aldığını ve ifadesinin de MİT'te olduğunu belirtti. 

Yeşil'in söz konusu ifadesinin bir kısmı kamuoyuna yansımıştı ancak sızan bölümde herhangi bir isim yer almıyordu. Yeşil ifadesinde: "Anter olayında PKK'nın en kafa adamlarından biri kullanıldı ve Musa Diyarbakır'a getirildi. Olaydan, yani Musa'nın kiminle görüşmeye gittiğinden yeğeninin haberi var, ama hiçbir zaman ağzını açmadı" demişti.

YETERLİ BULGU VE DELİL VAR

Anter ailesinin avukatı Mehmet Selim Okçuoğlu, Musa Anter cinayeti ile ilgili yeterli delil ve bulguların olduğunu söyledi. Şu anda bir soruşturma olduğunu kaydeden Okçuoğlu, adam öldürme davalarında 20 yıl olan zaman aşımına dönüşmemesi için çabaladıklarını aktardı. Soruşturmanın detaylı bir şekilde genişletilmesi talepleri olduğunu ifade eden Okçuoğlu, "Orhan Bey'in başvurusu bunları tamamlayıcı nitelikte olacaktır. Abdulkadir Aygan'ın ifadesinin alınmasını istedik. Bu gerçekleşti. MİT arşivlerinin açılmasını da talep etmiştik. Şüpheliler hakkında bir yakalama kararı verilirse zaman aşımı 30 yıla çıkacak. Bu ihtimal yüksek gözüküyor çünkü ortada yeterince bulgu ve delil var. Kısa süreli bir araştırmayla davaya dönüşmeli. Ali Ozansoy gibi sanıklar hakkında yakalama kararı verilmeli" diye konuştu.

bugün



Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,517 µs