En Sıcak Konular

Bu da ne?

14 Ekim 2010 21:29 tsi
Bu da ne? Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2009 yılında yaşandığı düşünülen bir asteroit çarpışması sonucu oluşan ve benzerine bugüne dek rastlanmamış X şeklinde bir cisim görüntüledi.

Çarşamba günü yapılan açıklamada, Hubble teleskopu tarafından elde edilen görüntülerde, kuyruklu yıldızlara özgü olmayan bir şekil tespit edildiği belirtildi. Ocak ve Mayıs ayları arasında teleskopun elde ettiği beş fotoğrafta, "X" şeklinde bir cisim görülüyor.
 
Gök bilimcilerin P/2010 A2 adını verdiği cismin, Mars ve Jüpiter arasında bulunan ve milyonlarca gök taşından oluşan asteroit kuşağında hareket ettiği belirtildi. Gök bilimcilerin önceden benzerine hiç rastlamadığı "X" şeklindeki gök cismi, yaklaşık 122 metre uzunluğunda.
 
P/2010 A2 adlı gök cisminin, saatte 17 bin 700 kilometre hızla ilerleyen bir asteroitle, daha küçük bir asteroitin çarpmasından oluştuğunu düşünülüyor. California Üniversitesi’nden David Jewitt, küçük bir nükleer patlamaya denk gelen çarpışmanın 2009 yılının Şubat veya Ocak ayında yaşandığını düşündüklerini ifade etti.
 
Jewitt, bugüne dek uzaydaki gök taşı çarpışmalarının yaşanma sıklığı ve ortaya çıkardıkları enkaz hakkında tahmin yürüttüklerini, P/2010 A2 cisminin daha doğru tahminler yürütmek adına yeni bilgiler sağlayacağını belirtti.
 
HUBBLE YAKALADI

Jewitt, orta büyüklükteki gök taşlarının yılda ortalama bir defa birbirlerine çarptığını ancak P/2010 A2 gök cismine neden olan çarpışmanın farklı bir özellik taşıdığını belirtti. Bu özellik ise, çarpışan asteroitlerin çarpışma öncesinde tespit edilemeyecek kadar silik olmasıydı.
 
Buna rağmen Lincoln Near-Earth Research (LINEAR) programı, P/2010 A2 gök cismini Ocak 2010’da tespit etmeyi başardı. Ancak sadece Hubble’ın çektiği görüntülerde ‘X’ şekli görülebiliyor.
 
Gök bilimciler, bu şeklin asteroitlerin simetrik bir şekilde çarpışmamış olmasından dolayı P/2010 A2’nin sabit olmayan bir rotada hareketmiş olabileceğine bağlıyor. Bilim dünyası P/2010 A2’nin esrarengiz şeklinin nedenini belirlemek için 2011’de çalışmalarını sürdürecek.

hürriyet



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs