En Sıcak Konular

Alman Üniversiteleri'ne İslam kürsüleri!

14 Ekim 2010 21:10 tsi
Alman Üniversiteleri'ne İslam kürsüleri! Almanya'daki ilk ilahiyat kürsüleri Münster, Osnabrück ve Tübingen üniversitelerinde kurulacak.

Bu bölümlerde öncelikle islam din öğretmeni ile imamların yetiştirilmesi hedefleniyor. Almanya'daki devlet üniversitelerinde ilk kez islam ilahiyat kürsüleri kurulacak. ilk etapta, Münster, Osnabrück ve Tübingen üniversitelerinde kurulacak olan ilahiyat kürsülerine Almanya Eğitim Bakanlığı toplam 16 milyon euro malî destek verecek. ilahiyat bölümlerinde öğretime yaklaşık bir yıl sonra, yani 2011 kış sömestirinde başlanacak.

İmam ve islam din öğretmeni yetiştirilecek

Bu üniversitelerde kurulacak ilahiyat kürsülerinde islam din öğretmenleri ve imamların yetiştirilmesi ile islam ilahiyatı alanında araştırmalar yapılması hedefleniyor. Alman hükümeti özellikle imamların Almanya'da yetiştirilmesini istiyor. Almanya Eğitim Bakanı Anette Schavan (CDU), Berlin'de düzenlediği basın toplantısında imamların uyum konusunda Müslüman cemaat ile Alman toplumu arasında bir köprü olduğunu ifade etti. ilahiyatın, açıklamalar yaptığını, insanları aydınlattığını belirten Schavan, bu nedenle ilahiyat kürsüleri kurulmasının uyum açısından da önem taşıdığını belirtti. Schavan, "uyum, kendi dininin yaygın olmadığı bölgelerde, ülkelerde de kendini evinde gibi hissetmektir" dedi.

"Avrupa'ya özgü islamî akademik eğitim"

Tübingen Üniversitesi'nin ağırlığı, ilahiyat alanında yapılacak teorik çalışmalar olacak. Osnabrück Üniversitesi öğretim üyelerinin din öğretmeni ve imamların yetiştirilmesinde, Münster Üniversitesi öğretim üyelerinin ise ilahiyat alanında deneyimi bulunuyor. Bu nedenle, bu iki üniversite verilecek eğitimde işbirliği yapacak. Almanya'nın Hrıstiyan ilahiyatı alanında köklü ve başarılı bir geleneğe sahip olduğunu söyleyen Eğitim Bakanı Schavan, bu deneyimin "islam ilahiyatı ve Avrupa'ya özgü islamî akademik eğitimin geliştirilmesinde katkı sağlayacağını" vurguladı.

İslam tartışmalarına katkı

Eğitim Bakanı Schavan'a göre, Alman üniversitelerinde ilahiyat bölümlerinin kurulacak olması, islam konusundaki tartışmalara da katkı sağlayacak. "Din olarak islam ile siyasal islamı, yani islamcılık'ı birbirinden ayırmamız gerekiyor. Bu ayrımın derhal yapılması gerekiyor" diyen Schavan, ama bununla birlikte dinin kendini geliştirebilmesi de gerektiğini söyledi. 'Kur'an-ı Kerim'de siyaset ve din arasında nasıl bir bağlantı var?' gibi soruların sürekli tekrarlandığını kaydeden Schavan, "bu konudaki tartışmayı Almanya'da yürütebiliriz, zira üniversitelerin bu alanda deneyimi mevcut" dedi.
Bu çerçevede, ilahiyat bölümlerinin kurulacağı üniversiteleri seçen kurulda yer alan Prof. Dr. Reinhard Schulze de bu bölümlerde verilecek eğitimin bilimsel temellere dayanacağını vurguladı. Schulze, "Alman üniversitelerinde okutulacak islam ilahiyatı seküler olacak. islam ilahiyatının ön koşulu, üniversiteden kopuk bir bilim dalı olarak değil, üniversitenin bünyesinde bir bilim dalı olarak gelişmesi" şeklinde konuştu.

Diğer üniversitelerde de kurulacak

ilahiyat bölümlerinin kurulması için Hessen Eyaleti'nden Marburg ve Gießen üniversiteleri ile Erlangen üniversitesi de başvuruda bulundu. Ancak seçici kurul, üniversitelerin sunduğu programı yetersiz bularak, başvuruları reddetti. Gelecek Mart ayında ilahiyat fakültelerinin kurulacağı yeni üniversitelerin isimlerinin açıklanması bekleniyor. Alman üniversitelerinde islam din öğretmeni ve imam yetiştirecek ilahiyat fakültelerinin kurulmasını, geçen şubat ayında Almanya Bilim Konseyi tavsiye etmişti. Köln merkezli Konsey, hükümete yüksek öğrenim konusunda tavsiyelerde bulunuyor.

dw



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs