En Sıcak Konular

SSM: '100 uçak planlamamız vardı'

14 Ekim 2010 19:08 tsi
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bazı ülkelerin alım sayısını azaltmasıyla F-35 savaş uçaklarıyla ilgili maliyet artışının söz konusu olduğunu belirterek, "Bizim 100 uçak planlamamız vardı" dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bazı ülkelerin alım sayısını azaltmasıyla F-35 savaş uçaklarıyla ilgili maliyet artışının söz konusu olduğunu belirterek, "Bizim 100 uçak planlamamız vardı. Bunun siparişi verilmedi henüz. Sipariş kararını 2011'de Savunma Sanayi İcra Komitesi verecek. Siparişler partiler halinde verilecek. Bu projede toplam maliyetten söz etmek zor" dedi.

Atatürk Üniversitesi tarafından Kültür ve Gösteri Merkezi'ndeki konferansta düzenlenen 'Teknolojide Savunma Sanayinin Rolü' konulu konferansta konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, bazı basın organlarında F-35 savaş uçaklarının proje maliyetleriyle ilgili çıkan haberleri değerlendirdi. F-35 projesinin gelişme aşamasında olan bir proje olduğunu, maliyetlerin de tahminen yapıldığını anımsatan Bayar, bazı ülkelerin alım sayısını azaltmasıyla maliyetlerde artış yaşandığını söyledi. Amerika dahil olmak üzere ülkelerin ne kadar uçak alacaklarının kesinleşmediğini vurgulayan Bayar, şunları söyledi:

"Bütün ülkeler projeksiyon yapıyorlar, maliyet tahminleri de bu projeksiyonlara göre yapılıyor. Son dönemde bazı ülkeler uçak alım rakamlarını düşürmeye başladılar. Bundan dolayı da birim maliyetlerinde artma ortaya çıktı. Bizim 100 uçak planlamamız vardı. Bunun siparişi verilmedi henüz. Sipariş kararını 2011'de Savunma Sanayi İcra Komitesi verecek. Siparişler partiler halinde verilecek. Bu projede toplam maliyetten söz etmek zor. Diğer ülkelerin de alacağı uçak sayısı netleşince maliyet netleşir. 2011'e kadar bizim sipariş kararımızı vermemiz lazım. Hava kuvvetleri modern savaş uçaklarını belli sayıda bulunduruyor. Şimdi F-16'lar var, bitince F 35'ler olacak. Bunlar 20-30 senelik, 1-2 senelik planlamalar değildir."

MAYINA KARŞI KORUMALI ARAÇ

Murad Bayar, yılda Türk Silahlı Kuvvetleri için 2.5- 3 milyar dolarlık harcama yaptıklarını söyledi. Yurt dışından alınan araçların yanısıra yurt içinde de 250'ye yakın proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bayar, bunlardan birinin 'Altay' ismi verilen tank projesi olduğunu belirtti. Tankın tamamen Türk mühendisliği eseri olarak tasarlandığını anlatan Bayar, projenin 78 ayda tamamlanacağını ifade etti.

Altay tankının 4-5 yıl içerisinde seri üretime başlayacağına işaret eden Bayar, tank projesinde iddialı olduklarını söyledi. Kara ve denizde savunma sanayiinin çok iyi durumda olduğunu belirten Bayar, TSK'nın bütün ihtiyaçlarının Türkiye'den karşılandığını anlattı. Projeler arasında nehir üzerinde köprü açıp zırlı araçların geçmesini sağlayan bir tasarım olduğuna dikkat çeken Bayar, projenin baraj gölünde testine başlandığını bildirdi. Terörle mücadelede birlikleri mayın tehdidinden korumak için tasarlanan bir araçtan bahseden Bayar, "18 asker taşıma kapasitesi bulunan bu araç mayın patlamasında yerden yüksek personel kabini sayesinde askerleri koruyacak. İçerdeki koltuklar özel süsbansiyonlu. İçinde bir sürü teknoloji var. Bu araç mayın patlalamarında askerleri koruyacak" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sene de 3 milyar dolara yakın yeni modern teçhizat alımı yaptıklarını vurgulayan Bayar, "2003 yılında stratejik plan çalışmaları yaparken bu paranın yüzde 25'i Türkiye'de kalıyordu. Biz 2010 yılında bu rakamı yüzde 50 oranına çıkarmayı hedeflemiştik. Yapılan çalışmalar sayesinde 2010 yılı sonuna kadar hedeflediğimiz rakamı yakalayacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

milliyet



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs