En Sıcak Konular

Komünist Partililer'den sansür isyanı

14 Ekim 2010 16:23 tsi
Çin’de Komünist Parti’nin eski liderleri ülkede uygulanan internet ve basın sansürünü protesto etmek amacıyla ve söz özgürlüğünün genişletilmesi talebiyle büyük bir kampanya başlattı.

Mektubu yazanlardan biri "Başbakanımızın bile söz özgürlüğü yok" diyerek Komünist Parti'nin uygulamalarına tepki gösterdi.

Aralarında Mao Zedong’un sekreteri Li Rui ve Halkın Gazetesi’nin eski editörü Hu Jiwei’nin de bulunduğu Komünist Parti’nin reformcu görüşleriyle tanınan 23 eski üst düzey yetkilisi bir açık mektup yazarak sansüre tepki gösterdi.

Analistler ülkedeki durumda yakın gelecekte bir değişim beklemediklerini belirtti. Uzmanlar, imzacıların artık yaptırım gücü olmadığını hatırlattı ancak bu eylemin lider kadroları reform yapmaya yöneltebileceğini söyledi.

Grup üyeleri dün internet sitelerinde yayımladıkları mektubun sansür uygulamaları dolayısıyla silinmesi sonucu bugün mektubu resmen kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu. Mektubun yazarlarından Çin Ulusal Savunma Üniversitesi eski yetkilisi Xin Ziling, “Gerçek engellenemez, mektup çoktan elden ele yayılmaya başladı bile” dedi.

Mektubun resmi bir versiyonunu bugün yayımlayacaklarını ifade eden Xin, “O zaman imzalayan 500 kişinin isimlerini göreceksiniz” dedi.

Mektubu imzalayan bir başka isim olan eski mimari yetkilisi Xiao Mo, “İstedikleri kadar silsinler, biz de sürekli olarak yeniden yayımlayacağız. Sesimizi o kadar kolay kısamayacaklar” dedi.

PROPAGANDA BİRİMİNE BÜYÜK TEPKİ

Çin’de şu an merkezi propaganda biriminin en muhafazakar ve aptal güç olduğunu söyleyen Xiao, “Eğer bir gün Çin Komünist Partisi yıkılırsa, bu başarının (!) payesinin büyük bir kısmını propaganda birimi üstlenmeli” diye konuştu.

Söz konusu açık mektup Çin yöneticilerini ülkenin vatandaşlarının söz özgürlüğü ve basın özgürlüğü haklarını güvence altına alan anayasasını göz ardı etmekle suçluyor. Mektupta “Bu resmi beyan ve kesin inkar demokrasisi, demokrasi tarihinin üzerinde skandal yaratacak bir izdir” deniliyor.

İmzacıların büyük bir kısmının yazdıkları kitapların yayımlanmasına yasak getirilmişti.

Mektup metni dün internetteki sitelerde yayılmaya başladı. Bu hafta başında Çin hükümeti muhalif aktivist Liu Xiaobo’nun bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi dolayısıyla Nobel Komitesi’ni kınadı. Liu Çin’de demokrasi reformları yapılması yönünde çağrı yapan bir metin yazdığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Öte yandan Çin Başbakanı Wen Jiabao geçtiğimiz günlerde CNN’e verdiği bir röportajda ülkede siyasi reformlar yapılması yönünde alışılmadık derecede açık yorumlar yaptı.

"BAŞBAKAN'IN BİLE SÖZ ÖZGÜRLÜĞÜ YOK"

Mektubun yazarları “Ülkemizin başbakanının bile söz özgürlüğü ya da basın özgürlüğü yok” diyerek Çin basınının CNN röportajıyla ilgili haberlerde siyasi reform kısımlarını göz ardı ettiğini belirtti.

Çin basınına yakın bir kaynak, Pekin Haber gazetesinde konuyla ilgili haberler çıktıktan sonra yetkililerin gazetenin genel yayın yönetmenini açıklama yapmaya çağırdığını söyledi. Ancak gazete çalışanları böyle bir çağrıdan haberleri olmadığını belirtti.

Mektuba imza koyan isimler böyle bir adım atmalarındaki gerekçenin Wen’in sansürlenmesi ve Çin’deki yolsuzluklar hakkında yazılar yazan Xie Chaoping’in tutuklanması olduğunu söyledi. İmzacılar Liu’nun adını anmazken bazı analistler bunun taktiksel bir hareket olduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Asya araştırmacısı Nicholas Bequelin, Çin’de yaşı büyük insanlara gösterilen saygının çok büyük olduğunu hatırlatarak, “Bu insanların gücü yok. Ancak sembolik açıdan bakılırsa bu Pekin’e gösterilmiş ciddi bir tepki” dedi.

Bequelin, mektubun ayrıca parti içinde şahinlerin tavrıyla ilgili bir memnuniyetsizlik olduğuna işaret ettiğini de dile getirdi.

Guardian'da yayımlanan "Chinese Communist party veterans defy censors with call for free speech" başlıklı haberden derlenmiştir.



Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,491 µs