En Sıcak Konular

Sudan'da tarihi referanduma doğru

14 Ekim 2010 16:09 tsi
Sudan’ın kuzeyindeki Hartum yönetimi yetkilileri, güney Sudan’la arasında bulunan petrol zengini Abyei bölgesinde referandumun zamanında yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin üst düzey yetkilisi Didiri Muhammed Ahmed, Abyei’de ülkenin güneyinde yapılacak bağımsızlık referandumuyla aynı gün, 9 Ocakta yapılması öngörülen referandumun petrol zengini bölgede ertelenmesi ya da soruna alternatif bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Sudan Uluslararası İşbirliği Bakanı Celal Yusuf El Digeyr de hükümetin, referandumun birkaç ay ertelenmesi önerisine açık olduğunu söyledi.

-"ERTELEME KABUL EDİLEMEZ"

 Bu arada Abyei bölgesi yönetimi yetkilisi Deng Arop Kul, bölgede referandumun ertelenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Sudan Halk Kurtuluş Ordusu üyesi Kul, halkın, referandumun 9 Ocakta yapılmasını istediğini, hükümetin bu şansı vermemesi halinde referandumu kendilerinin düzenleyeceğini kaydetti.

Güney ile Kuzey Sudan arasında onlarca yıl süren iç savaşı sona erdiren 2005 barış anlaşmasında, Abyei bölgesinin halkına, kuzey ya da güneyle mi birleşmek istediklerinin sorulacağı referandumun düzenlenmesi sözü verilmişti.

Kuzey yönetimi de güney yönetimi de barış anlaşmasından bu yana petrol zengini bölge için çatışıyor ve her iki taraf da bölge üzerinde hak iddia ediyor.

Taraflar arasında Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da önceki gün yapılan, ABD’nin Sudan temsilcisi Scott Gration’ın da katıldığı son tur görüşmelerde anlaşmaya varılamamıştı.

Milliyet



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,592 µs