En Sıcak Konular

Japonya kızdı: Akıllı olun!

14 Ekim 2010 13:40 tsi
Japonya kızdı: Akıllı olun! Japonya, Seul’da gerçekleşecek ve kur tartışmalarının gölgesinde kalması beklenen G20 toplantıları öncesinde, alışılmışın dışında sert bir tonla, Güney Kore ve Çin’in, kur seviyesi konusunda ‘sorumlu hareket etmesi’ gerektiğini söy

Japonya Başbakanı Naoto Kan’dan gelen açıklama, bazı ülkeler arasındaki kur tartışmalarında arabulucu görevi üstlenmesi beklenen ve toplantılara ev sahipliği yapan Seul üzerindeki baskıyı da artırdı.

Kan G20 işbirliği çerçevesinde, ülkelerin bireysel olarak para birimlerini zayıflatma politikalarına yer olmadığını söyledi ve “Çin ve Güney Kore’nin ortak kurallar dahilinde daha sorumluk içerisinde adımlar atmasını istiyoruz” dedi.   

Washington ve Pekin, kur konusunda her geçen gün daha şiddetli tartışmalara giriyor. ABD tarafı yuanın dolar karşısında daha hızlı bir şekilde değer kazanmasını isterken, Çin de ABD’nin gevşek para politikalarının, gelişmekte olan ülkelere para akışını dengesizleştirdiğini savunuyor.

Son olarak Tayland, ülkeye giren “sıcak para” akışının önüne geçmek için, ülkede tahvili satın alan yabancıların bu yatırımlarından elde ettiği kazanç için aldığı stopaj vergisini artırdı.

KAN: BİZİM AMACIMIZ FARKLI

Bununla birlikte, Çarşamba günü gelen bir veri Çin’in döviz rezervinin, 194 milyar dolarlık artışla, 2.6 trilyon dolara yükseldiğini gösterdi.

Kan, Japonya’nın geçen ay kur piyasasına müdahale ettikten sonra diğer ülkelere bu konuda çağrı yapmalarının çok makul olmadığının farkında olduklarını ancak Tokyo’nun amacının farklı açılardan değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Japonya, Eylül ayıdaki 25 milyar dolarlık müdahalenin, yeni belirli bir seviyeye çekmekten çok ekonomiye zarar verecek boyutlara gelen oynaklığın önüne geçmek gerçekleştirildiği konusunda ısrar ediyor.

Yen, Lehman Brothers’ın 2008 yılındaki çöküşünden bu yana, dolar karşısında yüzde 29 değerlendi. Kore wonu ise dolar karşısında yüzde 1.2, yen karşısında yüzde 23 değer kaybetti.

SÜRPRİZ FAİZ KARARI

Diğer yandan, Güney Kore Merkez Bankası, küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizliği göz önünde bulundurarak yüzde 2.25 oranındaki gösterge faizinde değişikliğe gitmedi.

 

*Bu yazı, Financial Times gazetesinde "Currency warning to S Korea and China" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir. (Hürriyet)



Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs