En Sıcak Konular

'Araplar, İran'ın Ortadoğu projesini istiyor'

14 Ekim 2010 12:07 tsi
Lübnan yüzbinlerce kişi tarafından karşılanan Ahmedineja, dünyanın büyük bir değişim yaşadığını belirtti. Nasrallah, İran’ın Ortadoğu’daki projesinin Arap halklarının projesinin aynısı olduğunu söyledi.

Lübnan'a ziyarette bulunan İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad'ı, başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah tarafından düzenlenen mitingde yüzbinlerce kişi tarafından karşıladı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, mitingin düzenlendiği El Raya stadına gelmesiyle birlikte, yüzbinlerce kişi, "ABD'ye Ölüm!", "İsrail'e Ölüm!" ve "Ahmedi, Ahmedi" diye bağırdı. Ahmedinejad, daha sonra Hizbullah'ın iki numaralı ismi Şeyh Naim Kassem ile kucaklaştı.


Lübnan Hizbullahı lideri Seyyid Hasan Nasrallah, Mahmud Ahmedinejad’ın Lübnan’a gerçekleştirdiği ziyaret nedeniyle yaptığı konuşmada, İran’ın bölgede Arap ülkelerinin çıkarını tehdit eden bir projesinin olmadığını söyledi. Nasrallah, İran Projesinin, Mısır’ın merhum Cumhurbaşkanı Cemal Abdunnasır’ın 1967 Harbi sonrası Hartum’ta yaptığı konuşma ile uyum içinde olduğunu belirtti.
 
Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde İran Devlet Başkanı Ahmedinejad’ı karşılamak için düzenlenen törende konuşan Nasrallah, İran’ın bölgedeki rolünü övdü ve Ahmedinejad’a teşekkür etti.
 
İran’ın Ortadoğu’daki projesinin Arap halklarının projesinin aynısı olduğunu ifade eden Nasrallah, bu projenin Mısır’ın merhum lideri Abdunnasır’ın “Laatu’l Arab”ına benzediğini açıkladı. Tahran’ın istediği şeyin Filistin halkının da istediğini bildiren Nasrallah, “Bu toprakların ve kutsal yerlerinin asıl sahiplerine verilmesi, mültecilerin ülkesine dönmesi ve bağımsız Filistin devletinin inşası bu isteklerden bazılarıdır” dedi.


Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah dev ekranda yayınlanan konuşmasında, Ahmedinejad'ın İsrail'in "ortadan kaldırılması gerektiği" yönündeki açıklamalarına destek verdi. Nasrallah, İran Cumhurbaşkanı onuruna düzenlenen mitingde dev ekrandaki konuşmasında, "Batı Ahmedinejad'a sinirleniyor çünkü İsrail'in gayrı meşru olduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini açıklayarak doğruları sö ylüyor" dedi. Hizbullah lideri, Ahmedinejad'ı "direnişçilere ve baskı altındakilere" desteğinden ötürü "değerli ve büyük bir konuk" olarak niteleyerek teşekkür etti.


DÜNYA BÜYÜK BİR DEĞİŞİMİN EŞİĞİNDE


Nasrallah’ın konuşmasından sonra konuşan İran Devlet Başkanı Ahmedinejad, dünyanın büyük bir değişimin eşiğinde olduğunu söyledi ve bunun ilk emarelerinin de Ortadoğu’da başladığı belirtti. Konuşmasında İsrail’i eleştiren Ahmedinejad, İsrail’in sicilinde katliamlardan başka bir şeyin olmadığını bildirdi. Ahmedinejad, Batı halklarının İsrail’in bu çirkinlerini bildiklerini ancak ifade edemediklerini vurguladı.


ABD’deki 11 Eylül 2001 olaylarının incelenmesi için uluslararası bağımsız bir heyetin kurulması çağrısında bulunan Ahmedinejad, “Bu olay Amerika’nın bölgeye yerleşmesi için oynanmış bir oyundu” dedi. Ahmedinejad ayrıca, Irak ve Afganistan’ı işgal edenlerin derhal bölgeyi terk etmeleri uyarısında bulundu.


Tribünlerdeki Hizbullah sempatizanları da İran, Lübnan ve Hizbullah bayrakları salladı, İran Cumhurbaşkanı ile Nasrallah'ın posterlerini taşıdı. Stada yakın binaların balkonları da doldu taştı.


Ziyaretin ilk gününde kahraman gibi karşılanan Ahmedinejad da Lübnan'ın İsrail'e karşı direnişini övdü. İran Cumhurbaşkanı, Lübnan ziyaretinde yarın güneydeki İsrail sınırına gidecek olması dolayısıyla, ülkedeki Batı yanlılarınca Lübnan'ı İsrail'in karşısında bir "İran üssü" haline getirmeye çalışmakla eleştiriliyor.

 



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,539 µs