En Sıcak Konular

Alevilerin eyleminde 'provokasyon' iddiası

14 Ekim 2010 12:03 tsi
Alevilerin eyleminde 'provokasyon' iddiası  
Alevilerin Ankara'daki eyleminde gözaltına alman Uzman Çavuş K.D'nin mermiyi namluya sürdüğü sırada fark edilip etkisiz hale getirildiği belirlendi.

Alevilerin zorunlu din dersine karşı 9 ekimde Ankara'da gerçekleştirdikleri oturma eylemi sırasında "şüpheli" görülerek polise ihbar edilen özel güvenlikçi Ö.K ile Hatay İl Jandarma Komutanlığında görevli olduğu belirlenen uzman çavuş K.D ile ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. K.D ve Ö.K'nin hareketlerinden şüphelenerek kendisini yakın takibe aldıklarını belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultangazi Şubesi Başkanı Göksel Fidan, "Uzman çavuş olduğu iddia edilen şahsın silahına mermi sürdüğünü görünce müdahale ettik. Silahı almaya çalıştık ancak bize vermemek için direndi" dedi.

'Evliyiz' numarası tutmadı...

Ankara'nın Sakarya Caddesi'nde 9 ekim günü olası bir provokasyonu önleyen Göksel Fidan, yaşananları Taraf a anlattı: "Biz o gece bu iki kişinin tavırlarından şüphelendik ve onları izlemeye başladık. O sırada uzman çavuş olduğu iddia edilen şahsın silahına mermi sürdüğünü görünce müdahale ettik. Kendisi bize karşı koydu, hatta tehdit edecek boyuta kadar ileri gitti. Silahı almaya çalıştık ancak bize vermemek için direndi. O sırada polis ekipleri gelerek olayın büyümesini önledi. Uzman çavuş, polis müdahalesi sırasında ise silahını yanındaki bayana teslim etti ve yanındaki bayanın karısı olduğunu ileri sürdü.

Ancak polislerin yaptığı aramada her ikisinin de kimliği bulundu ve evli olmadıkları anlaşıldı." Emniyetteki seri numara farklı Alınan bilgiye göre, uzman çavuşun polis müdahalesine de karşı koyduğu, bunun üzerine inzibatların çağrıldığı belirtildi. Ankara Merkez Komutanlığı'nda görevli jandarma ekipleri gelene kadar geçen sürede uzman çavuşun ve Ö.K isimli güvenlik görevlisi kadının polise çelişkili ifadeler verdiği öğrenildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, uzman çavuşun üzerinde bulunan silahın seri numarasının emniyetteki ruhsat kaydıyla uyuşmadı. Uzman Çavuş K.D'nin ifadesinin polis tarafından alınamadığı için silahın kimin adına kayıtlı olduğu veya ruhsatının olup olmadığı konusunda net bir bilgi olmadığı bildirildi. Güvenlik görevlisi Ö.K'nm üzerinde de tek mermili İtalyan menşeli Baretta markalı 879...Z seri numaralı silah bulunmuştu.

'Sadece ısınmak istemiştik'

Tarafa konuşan şüphli Ö.K, hakkındaki iddialara tepki göstererek, "Provokasyon yapmak için Alevi eylemine katıldığımız söyleniyor. Bunlar gerçek dışı. Uzman çavuş'arkadaşım ve aile dostlarımla eğlenmeye gitmiştik. Alevilerin eylem yaptıkları yerde ateş yakıldığını görünce ısınmak amacıyla eylemcilerin arasına katıldık. O sırada uzman çavuş olan arkadaşım silahının kendisini rahatsız ettiğini söyledi. Bende 'ver çantaya koyayım' dedim. Daha sonra polisler müdahale etti. Emniyette ifadem alındıktan sonra bırakıldım."

'İki subay daha vardı' iddiası

Bu arada gözaltına alınanların yanı sıra eyleme destek vermek için katıldıklarını söyleyen iki subayın da öğleden sonra dernek üyeleri tarafından olay yerinden uzaklaştırıldığı öğrenildi. Söz konusu kişilerin Hatay-Dörtyol benzeri bir provokasyon yapmayı amaçladıkları iddia ediliyor.

Gümüş: Olay bir an önce aydınlatılman

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Ankara'da yaptıkları eylem öncesi, gösteriye kimlerin katılacağına dair bir liste hazırladığını ve herhangi bir olay çıkmaması için kendi aralarından bazı gençleri görevlendirdiklerini belirtti.

Gümüş, "Bu arkadaşlarımızın dikkati belki de büyük bir provokasyon girişimini önledi" dedi. Gözaltına alman bu kişilerle ilgili bilgi almak için emniyet yetkililerini aradığını, ancak net bir cevap alamadığını belirten Gümüş, "Bu kişilerin neden serbest bırakıldığı ve neden eyleme katıldığı konusunda emniyet ve jandarma istihbaratı hâlâ bir açıklama yapmadı. Bu kişilerin arkalarında kimler var, bağlantıları nedir bir an önce aydınlatılmalıdır" dedi.

Taraf



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,402 µs