En Sıcak Konular

'Türkiye önemli rol oynamaya devam edecek'

14 Ekim 2010 12:01 tsi
'Türkiye önemli rol oynamaya devam edecek' Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'nin ikili ve bölgesel ilişkilerinin yanı sıra uluslar arası örgütlerde de etkinliğinin giderek artacağını söyledi.

Moskova temasları çerçevesinde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, "Türkiye karar mekanizmalarında önemli rol oynamaya devam edecek" dedi.

Türkiye'nin dünya barış ve istikrarı için doğru şeyler yaptığını ifade eden AKPM Başkanı, "Biz sadece kendimizi düşünmüyoruz. Kazan-kazan formülü ile herkese faydalı şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bunun da sonucunu görüyoruz" tespitinde bulundu. Türkiye'nin uluslar arası örgütlerdeki etkinliğinin ülkenin gücü ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Siz güçlü iseniz, dış politikanızı da istediğiniz şekilde uygularsınız. Sorun oluşturma değil de sorun çözme yönünde adım atarsanız herkes size güvenir. Ekonominiz güçlü ise hareket kabiliyetiniz artar" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin her alanda etkinliğinin güçlenerek devam ettiğini vurgulayan AKPM Başkanı uluslar arası alanda temsilcilerinin önümüzdeki günlerde daha da artacağını söyledi: "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki dönem başkanlığı rolünü başarılı bir şekilde yerine getirdik. NATO da sadece askeri kanatta değil, siyasi kanatta da varız. AKPM'de üstlendiğimiz görev 47 ülke ve komşularımız tarafından memnuniyete karşılanıyor. İslam Konferansı Örgütü'nde de benzer durum var…"


Rusya-Türkiye ilişkileri çok iyi bir yolda


Rusya-Türkiye ilişkilerinin çok iyi bir yolda olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, kendisinin AKPM başkanı seçilmesinde katkıda bulunan Rusya milletvekili arkadaşlarına teşekkür etti. 2003'de Moskova Uluslararası İlişkiler Akademisi'nde (MGIMO) bir yuvarlak masa toplantısına katıldığını ve orada öngördüğü ilişkilerin boyutunun çok ötesine geçildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Yüksek düzeyli ilişkilerimiz diğer komşu ülkelerle olduğu gibi Rusya ile de uygulamaya geçmiş durumda. Dış ticarette Rusya birinci ticaret ortağımız. Son olarak imzalanan anlaşmalarla birlikte toplam 100 milyar dolarlık ticaret hacmi öngörülüyor. Siyasi ve enerji ilişkilerimiz çok iyi" değerlendirmesinde bulundu.


Aşırılıklarla mücadele için din adamlarından destek bekliyoruz


Rusya'ya Federal Konsey'de eğitim üzerine düzenlenen bir konferansa katılmak üzere geldiğini ifade eden AKPM Başkanı, "Dinlerarası diyaloga önem verdiğimiz için dini liderlerle görüşüyoruz, onların da yardımını istiyoruz. Son zamanlarda Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi giderek artıyor. Bu aşırılıklara karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Farklı dinlerden olabiliriz, ama ortak değerlerimiz var. Ortak değerlerimiz etrafında birleşirsek dünya barışı, huzuru ve istikrarı için birlikte çalışabiliriz" çağrısı yaptı.


Rusya'da farklı dinlerin kendi aralarında diyaloglarının çok iyi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Dinlerarası diyalog konseyi iyi çalışıyor. Tüm dini liderler kendi aralarındaki işbirliğinden memnun. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yaklaşımları da farklı dinlere aynı seviyede. Camilerin, kiliselerin ve sinagogların açılmasına destek veriliyor. Dini günlerde ziyaretler gerçekleştiriliyor" dedi. AKPM Başkanı tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Rusya'da da Yahudi ya da İslamiyet düşmanlığı yapanların olabileceğini söyledi.

cihan



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,680 µs