En Sıcak Konular

Irak'ta askeri darbe korkusu

14 Ekim 2010 10:52 tsi
Irak'ta askeri darbe korkusu
Irak’tan gelen haberlere göre, Bağdat bir askeri darbeden veya aşırılıkçı Şii milislerin iktidarı ele geçirmesinden endişeleniyor.

Irak’tan gelen haberlere göre, Bağdat bir askeri darbeden veya aşırılıkçı Şii milislerin iktidarı ele geçirmesinden endişeleniyor. Güvenlik organlarının Iraklı yetkilileri uyarıp darbe planlarını boşa çıkarmak için gerekli önlemleri almaya çağırdığı ve görev süresi bitmiş Irak hükümetinin muhtemel bir darbeyi hesaba katarak Bağdat ve çevresinde ek güvenlik tedbirleri aldığı belirtiliyor.

Bu bağlamda bir Amerikan gazetesinin, Irak direnişi zirve noktasındayken ve eski direnişçilerden oluşan Sahva konseyleri kurulmadan önce yayımladığı senaryoya işaret etmek gerek. Gazete, Irak’taki şartları kontrol altına almanın, mezhep fitnesine nokta koymanın ve ABD’deki Irak Çalışma Grubu’nun tavsiyesini uygulamak için en makul çekilmeyi gerçekleştirmenin tek yolu olarak, ABD destekli askeri darbe ihtimaline işaret etmişti. Gazete, Irak’ın İran’a bağımlılıktan kurtarılması için önde gelen Sünni subaylardan birinin iktidara getirileceği haberini veriyordu.

İşgal öncesinde darbelere alışmış bir ülkede, yeni darbe ihtimaline dair haberler şaşırtıcı değil. Dahası, bu haberler özellikle de İyad Allavi’nin El Irakiye ittifakını tehdit yoluyla eski başbakan Nuri el Maliki’nin ittifakına katılmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Allavi bunu yapmazsa, Maliki yeni hüküme-tin kendi başbakanlığında kurulmaması durumunda iktidara el koyacaktır.
Dolayısıyla bu gelişmeler veya daha güzel bir deyişle tahminler ve yalanlar, Irak’taki mevcut şartların sürmesinin imkânsız olduğunu, birçok güç merkezinin bu trajedi felakete dönüşmeden önce harekete geçeceğini teyit ediyor. Diğer yandan, Irak’taki şartlar ya Maliki’nin başbakanlığının yenilenmesi konusunda ABD ve İran’ın anlaşmasıyla, ya da bir başka tarafın masayı her ikisinin de yüzüne devirmesiyle değişecektir. Bu taraf, Irak’ın mevcut sıkıntıdan çıkış yolunu ABD ve İran’a bağlılıktan kurtulmak olarak gören direniş ve onun siyasi faaliyetleridir.

Kısacası, Amerikan işgaliyle mezhepçi hükümetlerin güvenliği ve istikrarı sağlayamaması, gerçek demokrasi kuramaması ve bu kardeş ülkeyi ortaçağa döndürmesi Irak’ı tehlikeli bir yol ayrımına getirdi.

Kaynak: Ürdün Gazetesi, El Düstur Çeviri: Radikal

 



Bu haber 780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,310 µs