En Sıcak Konular

Kurbanlık alırken dikkat!

14 Ekim 2010 10:50 tsi
Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklarda şap paniği...

Kurban Bayramı'na 1 ay kala besiciler şap paniği yaşıyor. Türkiye'de 40'a yakın yerde hastalık sebebiyle karantina uygulanıyor. Kurbanlıkların ilçeler arası bile sevkine izin verilmiyor. 

Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, Trakya Bölgesi'ne şap hastalığının taşınmaması için İstanbul Avrupa yakasında kurban kesimine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Bu yıl pazara yüzde 20'li zamlı çıkan kurbanlıklarda şimdi de şap hastalığı paniği yaşanıyor. Anadolu'nun pek çok şehrindeki ilçelerde şap hastalığı nedeniyle kısa süreli karantina uygulanıyor. Süt ile et veriminde ciddi kayıplara neden olan hastalığın küçük ve büyükbaş hayvanlarda yayılmasının önüne geçmek için muhtarlar bile alarma geçirildi.

Küpesi olmayan, sağlık karnesi bulunmayan kurbanlıkların kamyona dahi yüklenmesine izin verilmiyor. Besiciler ise sağlam hayvanları dahi satamamaktan korkuyor. Kastamonu'da besicilik yapan Mustafa Palancı, şehirdeki bazı ilçelerde şap hastalığının görüldüğünü ancak kendilerinin de pazara kurbanlık çıkarmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Konuyla ilgili Cihan'a değerlendirmede bulunan Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir de Türkiye'nin bazı bölgelerinde şap hastalığına rastladıklarını belirtti. Hastalığın etkisinin geçtiği bölgelerde karantinanın kaldırıldığını kaydeden Aydemir, "Şap riski devam eden yerlerde karantinanın sürüyor. Bazı illerde hayvan hareketlerinin düzensiz oluşu sebebiyle hastalığın yayılma tehlikesi fazla." dedi. Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:

"Hayvancıların sorumsuz ve dikkatsiz davranmaları etmen oluyor. Sağlıklı bölgelere sevk etmeme noktasında çırpınıp duruyoruz. Bilerek nakli söz konusu olamaz. Ancak, kaçak şekilde alır gece karanlığında başka bir bölgeye sevk edebilir. Kulağı küpeli sertifikalı olanların hastalık olanların gitmesi mümkün değil. Hastalık olduğu için karantina bölgesinde kalmak zorunda."

İstanbul Avrupa yakasını bayram öncesi ve sonrasını hayvan nakli yapmadıklarını söyleyen Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü, "Kuralları yerine getirenler varsa kabul ederiz. Ama getirebilen olmadı. Trakya Bölgesine kurbanlık girişine izin vermedik. Sadece Anadolu yakasında kesilecekler. Üsküdar, Karrtal, Pendik'te izin verilecek. Sarıyer, Çatalca gibi Avrupa yakası semtlerinde kesilemeyecek. Trakya bölgesini hastalıktan ari ilan ettik." değerlendirmesinde bulundu.

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT

Hastalığın 40 noktada görüldüğü iddialarına Muzaffer Aydemir, her gün değişkenlik arz ettiğini ve hastalığın söndüğü yerleri açtıklarını bildirerek cevap verdi. Karantina süresince hayvan çıkışlarının yasaklandığını söyleyen Aydemir, kurbanlık alacaklara da uyarılarda bulundu:

"Kimliksiz hiçbir hayvanın hareketini kabul etmiyoruz. Sağlık sertifikası olacak. Nakil izin belgesi olacak. Dezenfekte edilen kamyonla taşınacak. Şakır şakır hastalık olan hastanın nakli söz konusu olamaz."

Kurbanlıklarla şap hastalığının yayılmaması için yasakları muhtarlıklara kadar bildirdiklerine dikkat çeken Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel MüdürüMuzaffer Aydemir, il müdürlüklerinin de veterinerler aracılığıyla sıkı takip yaptıklarının altını çizdi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise Anadolu'nun tamamına yakınında şap hastalığı görüldüğünü savundu. Hastalığın giderek arttığını öne süren Yetkin, şap hastalığının şekil değiştirdiğini mevcut aşıların bu yüzden tedavi etmediğini iddia etti.

Şap hastalığı sebebiyle kısa süreli karantina uygulanan iller şöyle; Kastamonu, Denizli, Bursa, Burdur, Aksaray, Sivas, Aydın, İzmir, Bayburt, Düzce, Tokat, Erzurum, Samsun, Giresun, Adıyaman, Adana, Kars, Çorum, Bolu, Kırşehir, Sinop, Eskişehir, Edirne.

cihan



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,870 µs