Türkiye, Avrupa'nın BRIC'i | " /> Türkiye, Avrupa'nın BRIC'i | "/>

En Sıcak Konular

Cameron: Türkiye, Avrupa'nın BRIC'i

14 Ekim 2010 08:50 tsi
Cameron: Türkiye, Avrupa'nın BRIC'i  
Avrupa hâlâ malî krizle boğuşurken çift haneli büyüme performansına ulaşan Türk ekonomisine bir övgü de İngiltere Başbakanı David Cameron'dan geldi.

Ülkesi için Türkiye'nin önemine dikkat çeken Cameron, "Herkes BRIC ülkelerinden, yani Hindistan, Brezilya, Rusya ve Çin'in hızla büyümesinden bahsediyor. Biz ise Türkiye'nin Avrupa'nın BRIC'ı olduğunu düşünüyoruz." dedi. Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği İngiltere-Türkiye İş Forumu'na video konferans yoluyla katılan David Cameron, iki ülke arasındaki yatırım ve ticaretin artırılması gerektiğini söyledi. Türkiye ile çok ciddi iş ilişkileri olduğunu belirten Cameron, 1.800'ü aşkın İngiliz şirketinin, Türkiye'deki ikinci büyük yatırımcı grubunu oluşturduğunu kaydetti.

Başbakan Cameron, büyümekte olan piyasalara daha çok yatırım yapmaları gerektiğini vurgularken, "Bugün karşılıklı iş hacmimiz yaklaşık 9 milyar doların üzerinde. 5 yılda ticaret hacmimizi ikiye katlayalım diyorum. Daha çok İngiliz şirketinin Türkiye'ye gelmesini istiyorum. İngiltere'nin de Türk işadamları için dünyadaki en cazip yatırım ülkesi olmasını talep ediyorum." diye konuştu. Cameron, "İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin her iki ülkenin ekonomisine ciddi katkı yapacağına eminim. Eminim Sayın Başbakan Erdoğan da aynı kararlılığa sahip. Gelin güçlerimizi birleştirelim. Her iki ülkenin geleceği, iş dünyasının başarısı, ekonomimizin büyümesi ve halkımızın refahı için çalışalım." dedi.

Forumda konuşan İngiltere merkezli Vodafone'un Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise Türkiye'ye 2006'dan bugüne yaptıkları yatırımın 10,3 milyar lirayı bulduğunu aktardı. Vodafone Grubu'nun Türkiye'yi stratejik öncelikli bir pazar olarak konumladığını ve 2 yıldır küresel yatırım bütçesinden çok büyük bir payı buraya aktardığını dile getiren Timuray, bu sayede Türkiye'nin Vodafone içerisinde en çok yatırım yapılan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. Türkiye'de mobil iletişim hizmetleri sektörünün 21,7 milyar liralık hacme ulaştığını hatırlatırken, sektörün ülkede toplanan vergilerin yüzde 4'ünü ürettiğini bildirdi. Timuray, "İletişimde vergilerin düşürülmesi durumunda hem tüketici ucuza hizmet alabilecek hem de kullanım daha da artacaktır. Özellikle data kullanımı konusunda bizi çok büyük fırsatlar beklemektedir." ifadelerini kullandı. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye ile İngiltere arasında karşılıklı vizelerin kaldırılmasının iş dünyası ve iş insanları açısından önemli olacağını dile getirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de İngiltere'nin, başta işadamlarına olmak üzere vizesiz giriş konusunda kolaylık gösterip, öncülük etmesini istedi.

JP Morgan: Ekonomideki gelişmeler heyecan verici

Amerikalı finans devi Jp Morgan'ın Başekonomisti Yarkın Cebeci, Türk ekonomisinde yaşanan son gelişmelerden kendilerinin de heyecan duyduklarını söyledi. İngiltere-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Cebeci, Türk ekonomisindeki iyileşmede özel sektörün itici gücünün etkili olduğunu anlattı. Özellikle 2000 yılı öncesi ile son 8-10 yıl kıyaslandığında bu iyileşmenin çok canlı şekilde görüldüğünü dile getiren Cebeci, politik ve ekonomik stabilitenin devam etmesinin çok olumlu sonuçlar doğurduğunu dile getirdi. Cebeci, Türk bankacılık sisteminin çok başarılı bir performans çizdiğini hatırlatırken, "Türkiye'nin temel avantajı, bankacılık sisteminin güçlü olmasından kaynaklanıyor." dedi.

zaman



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,096 µs