En Sıcak Konular

''Yeni Ferhat Sarıkaya'ların mağduriyetlerini görmek istemiyoruz''

13 Ekim 2010 20:55 tsi
Önceki günlerde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'ya adaylığını açıklayan Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, yargıda beyaz bir sayfa açılmasının şart olduğunu söyledi.

HSYK'nın aldığı kararlarla çok tartışıldığını ifade eden Kaya, "Biz yargı mensupları olarak artık bundan sonra yeni Ferhat Sarıkaya'ların mağduriyetlerini görmek ve yaşamak istemiyoruz." dedi.

Kaya, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde yaptığı basın açıklamasında, HSYK'nin yeniden yapılandırılmasını yeterli olmasa da iyi bir başlangıç olarak değerlendiren Kaya, "Ancak karışık sorunların çözümünde ise yetersiz kalır. Ayrıca bazı belirteceğim hususlarda hüküm bulunmamaktadır. Bu tarihi bir fırsattır. Yargıda beyaz bir sayfa açılması şarttır. Bu hususların dikkate alınmasını istiyoruz." dedi. Söz konusu hususları maddeler halinde ele alan Savcı Kaya, hal kağıtlarının kaldırılması gerektiğini savunarak, "Yargı bağımsızlığını sağlamak, bireysel ve olumsuz görüşlerin önüne geçmek adına Adalet Bakanlığının bir uzantısı niteliğinde bulunan Teftiş Kurulunu denetim sürecinde en az kendi konumlarında bulunan Hakim ve Savcılar hakkında notlu ya da notsuz her türlü Hal Kağıdı düzenleme uygulamasına son verilmesi gerekir. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu uyarınca birçok meslektaşımız yargının projektörlerinin aydınlatmadığı kozmik-karanlık odada muhafaza edilen gizli raporların neler olduğunu öğrendik ama ifşa etmedik. Bu nedenlerle, 12 Eylül 2010 tarihine kadar düzenlenen bir çok HSYK nın işleminin temelini oluşturan, taraflı oldukları konusunda ciddi endişelerimizin olduğu tüm hal kağıtlarının tümden imha edilmesi konusunda geçici madde eklenmesini öneriyorum." diye konuştu.


"MAĞDURLAR UNUTULMAMALI YARGIDA ÖN YARGI BİTMELİDİR"

12 Eylül 2010 tarihinden önceki müfettişlerin hiçbir belge ve bilgiye dayanmayan raporları sonucunda mağdur durumda olan meslektaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini dile getiren Kaya, "Bunun hukukun üstünlüğünün zorunlu bir sonucu olduğu unutulmamalıdır. Yeni sistem mağdurlara sahip çıkmalıdır. Düzenleme yürürlükteki Anayasada açıkça güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği, özel yaşama ilişkin kapalı alanı koruma altına alan ve kamuoyunca da "Fişleme Yasağı" olarak bilinen Anayasamızın 20/2 maddesindeki pozitif düzenlemeye uygun olacaktır. Ayrıca müfettişlerin tutuğu her türlü belge ve bilgiden uzak raporların taraflı bir şekilde hazırlandığı konusunda ciddi endişeler taşımaktayız. Zira Sair bilgi ve belgeye dayanan raporlarda mağdurların sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Bundan sonra meslektaşlarımız hakkında Anayasaya aykırı olarak yapılan gizli istihbarata göre değil, açık istihbarata göre raporlar düzenlenmelidir." diye konuştu.


"YENİ FERHAT SARIKAYA'LARIN MAĞDURİYETLERİNİ GÖRMEK VE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"

HSYK'nın bir yüksek mahkeme ya da bir yargı organı olmadığını söyleyen Kaya, şöyle konuştu: "Ama hakim ve savcılar hakkında kesin karar verme yetkisine sahip bir yüksek kuruldur. Ancak HSYK daha önce aldığı kararlar nedeniyle çok tartışılmıştır. Örnek olarak 2005 Şemdinli Olayları ile ilgili soruşturmayı yürüten Van Eski Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın hazırlamış olduğu iddianame, yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesine rağmen, baskılara direnemeyen HSYK tarafından alınan karar ile meslekten ihraç edilmiştir. Biz yargı mensupları olarak artık bundan sonra yeni Ferhat Sarıkaya'ların mağduriyetlerini görmek ve yaşamak istemiyoruz. Bu nedenlerle, bir hırsıza tanınan adil yargılanma hakkını meslektaşlarımızdan esirgeyen anlayışı bertaraf etmek amacı ile mutlaka Disiplin Mahkemeleri kurulmalıdır. Böylece yasal haklar güvence altına alınmış olur. Bu olmadığı takdirde, disiplin kurullarının çalışma esasları insan haklarını ve onurunu koruyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu değişikliğin yeni düzenlemede yer almasını öneriyorum. Çünkü, haksız ve yanlış uygulamalar nedeni ile vicdanımız çok rahatsız olmuştur."


"İNSAN HAKLARINA SAYGI İSTİYORUZ"

Kurul müfettişlerinin seçim yöntemi hakkında tasarıda acık bir düzenlenme bulunmadığını ifade eden Kaya, "Bana özgür ve demokratik bir ortamda 'Teftiş'i nasıl bilirsiniz?' deseler hemen herkesin bildiği ancak kimsenin söylemeye cesaret etmediği gerçekleri sırasıyla söyleyeceğim. Meslektaşlarımızı kendilerinin astı olarak görenleri, Kendisi gibi olanlara (babasının hayrı için) bol not; ötekilere kıt (düşük) not verenleri, Yaratılıştan kaynaklanan özelliklere bakarak, açık ya da gizli ayrımcılık yapanları, Denetimden sonra, (Ben onu çizdim. Bir daha kendine gelemez)diye konuşanları, Asılsız ihbarlar nedeni ile meslektaşları potansiyel suçlu görenleri, Kategorize rahatsızlığı bulunanları, Aba altında sobayı göstererek gözdağı verenleri, kurul müfettişi olarak görmek istemediğimizi belirtiyorum. Yeni düzenlemede ayrıca; müfettiş seçimlerinde meslektaşlarımızın değerlendirmelerinin de dikkate alınmasının hukuk devletine bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü bu toplumda herkes herkese not veriyor, bizim de bir kanaat notumuz vardır. Kısacası; öncelikle bu yöndeki korku ve endişemize saygı bekliyoruz. Daha sonra ise, meslektaşlarımızı yaptığı işe göre değerlendiren, yaratılıştan kaynaklanan ve yalnızca Yaratıcımıza karşı sorumlu olduğumuz özelliklerimizi Yaratıcının takdirine bırakan İnsan ve kul hakkımıza saygı istiyoruz. Ayrıca bu hakkımızı koruyan bir sistem görmeyi temenni ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

cihan



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs