En Sıcak Konular

Clinton: Kosova'nın toprak bütünlüğü müzakere edilemez

13 Ekim 2010 19:48 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kosova'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının müzakere edilemeyeceğini söyledi.

Balkanlar ziyareti çerçevesinde Kosova'ya gelen Hillary Clinton, Kosova Cumhurbaşkanlığı görevini vekaletten yapan Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ve Başbakan Haşim Taçi ile görüştü.

Clinton, görüşmelerden sonra Başbakan Taçi'yle birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, Sırbistan ve Kosova arasında "iki komşu ülke olarak" diyaloğun kurulması gerektiğini belirterek, "Kosova'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı müzakere edilemez" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın da, kalıcı bir barışın sağlanması amacıyla Balkanlara destek vermekte kararlı olduğunu belirten Clinton, Sırbistan ve Kosova'da gelecek yıl seçimler olsa da, diyaloğun hemen başlatılması çağrısında bulundu. Clinton ilk görüşmelerin konusunu, kayıp insanların oluşturabileceğini söyledi.

Kosova'nın bağımsızlığının tanınması yönünde şahsen birçok ülkeyle temasa geçtiğini ifade eden Clinton, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararının ardından, Kosova'nın bağımsızlığının tescil edildiğini dile getirdi.

Kosova'da kaydedilen ilerlemeye hayran olduğunu belirten Clinton, eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton'un da Kosova'ya karşı bir sevgi duyduğunu kaydetti.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de Kosova kurumları adına ABD'nin sunduğu destek için Clinton'a teşekkür etti.

Kosova'yı demokratik ve çok etnikli bir ülke olarak inşa etmekte olduklarını ifadez eden Taçi siyaset, hukuk ve ekonomi alanlarında derin reformların yapıldığını bildirdi.

Başbakan Haşim Taçi, UAD kararının ve BM Genel Kurulu'nun verdiği desteğin, Sırbistan'la olan yüzyıllık çatışmanın ardından yeni bir sayfanın açılmasına neden olduğunu belirterek, "Kosova ile Sırbistan arasında diyalog kurulması, aynı zamanda bölge için barış ve istikrar demektir. Bu diyaloğun her iki ülkenin AB'ye üyeliğiyle tamamlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, başkent Priştine'nin 10 kilometre doğusundaki yeni Sırp belediyesi Graçanitsa'yı ve buradaki tarihi Graçanitsa Manastırı'nı ziyaret ettikten sonra, Sırpların temsilcileriyle de biraraya geldi.

Clinton Kosova'daki temaslarının ardından Brüksel'e geçerek, yarın NATO ülkeleri Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısına katılacak.
 
zaman



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs