En Sıcak Konular

ABD'de her dört gençten biri işsiz

13 Ekim 2010 17:46 tsi
Ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü Amerika'da artan işsizlik daha çok genç yaştaki çalışanları etkiledi.

Amerikan yönetimi tarafından açıklanan verilere göre her dört gençten biri işsiz. Erkeklerin kadınlara göre daha az iş bulduğu Amerika'da toplam işsizlik oranı yüzde 9'larda seyrediyor. Bu durum 2 Kasım'da yapılacak seçimleri nasıl etkileyeceği merak konusu.
Amerika Çalışma Bakanlığı'nın en son açıklanan istihdam raporu ülkedeki en büyük sorununun işsizlik olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre, işsizlik oranı gençlerde yüzde 26. Yani her dört genç Amerikalıdan birinin işi yok.

Rapora göre son 14 aydır işsizlik oranı yüzde 9,5 civarında seyrediyor. Hükümetin aldığı bütün tedbirlere rağmen işsizlik oranı bir türlü aşağı inmiyor. Raporda yer alan verilere göre erkeklerin işsizlik oranı kadınlardan daha fazla. Yetişkin erkeklerde işsizlik oranı yüzde 9,8 kadınlarda yüzde 8. Amerika'nın en büyük topluluklarından ve İspanyolca konuşan Hispanikler, işsizlerin yüzde 12,4'ünü oluşturuyor.

Son verilere göre Eylül ayında kamu sektöründe 159 bin kişinin işine son verilirken, özel sektör ise 64 bin yeni işçiyi alarak bu sayısı 54 bine düşürdü. Son iş kayıplarının nedeni özel sektörde oluşturulan istihdamın kamu sektöründe yapılan kesintilerden daha yavaş ilerlemesi.

Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, bu rakam 54 bin kişinin işsiz kaldığı ağustos ayına ait rakamlarının iki katı. 2010 nüfus sayımı için işe alınan 77 bin kişi de işten çıkartıldı. Bu kişilerinin tamamına yakının eyalet yönetimleri tarafından işten çıkarılması dikkat çekici. Özellikle son dönemde eyaletler dikkat çekici oranda öğretmenlerin işlerine son veriyor.

Bir yandan okullarda öğrenci sayısı artarken diğer yandan öğretmen sayısının azalması Amerikan hükümetinin gelecekte başını ağrıtacak. Bütün bu kötü rakamlara rağmen istihdamda az da olsa bazı olumlu gelişmeler de oluyor. Örnek olarak sağlık sektöründe ise aylık 21 bin kişi istihdam edildi.

Bu rakamlar dünyanın en büyük ekonomik gücü Amerika'da halkın en çok tartıştığı konunun neden işsizlik olduğunu ortaya koyuyor. Demokratların iktidar olduğu bu dönemde işsizlik Cumhuriyetçiler açısından 2 Kasım'da yapılacak seçimler açısından önemli bir argüman.

Diğer taraftan son günlerin en popüler grubu 'Tea Party' de tartışmaların tarafı olmaya devam ediyor. Böylece Demokrat Parti seçimlerde ekonominin durumuna dair baskı altında olacak.

Önceki gün, "İşsizliği istihdam imkanının yüksek olduğu dönemlerde niçin azalmadığını" ortaya koyan proje İsveç Bilimler Akademisi tarafından Nobel Ekonomi Ödülüne layık görüldü. Çalışma, Amerikan Ekonomist Peter Diamond ve Dale Diamond ve Dale Mortensen ile Kıbrıs kökenli İngiliz Christoper Pissarides tarafından hazırlanmıştı.

 



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,561 µs