En Sıcak Konular

184 yeter mi yetmez mi?

0 0 0000 00:00 tsi
184 yeter mi yetmez mi? Eski TBMM Başkanlarından Yıldırım Akbulut, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve Sabit Osman Avcı ile Ferruh Bozbeyli, cumhurbaşkanı seçimi için Meclis'in toplantı yeter sayısında aynı fikiri savunurken bir tek Cahit Karakaş eski başkanlara katılmadı.

Eski TBMM Başkanları, Can Dündar'ın NTV'de sunduğu 'Neden?' isimli programda, cumhurbaşkanı seçimi konusunda görüşlerini açıkladılar.

Eski TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, cumhurbaşkanı seçimi konusunda TBMM'nin toplanması için 367 milletvekilinin Genel Kurul Salonunda bulunması konusunu tartışmaya bile gerek olmadığını ifade ederek, ''Toplantı için 367'ye gerek yoktur'' dedi.

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, cumhurbaşkanı seçiminde ilk turda karar sayısı olan 367'nin aranmadan oylamaya geçilebileceğini, eğer seçim sonucunda bu sayıya ulaşılamazsa ikinci tur seçimine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, ''Toplantı için 184 lazım, ama karar için 367 aranır. Cumhurbaşkanı adayı konusunda uzlaşma olması, görevi yapan için de ülke için de beklenen durumdur. Ama Türkiye'de uzlaşma kültürü fazla yok. Gönül ister ki siyasi uzlaşma sağlanabilsin'' diye konuştu.

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, birinci tur oylamada 367'lik çoğunluğun sağlanamaması halinde diğer turlarda söz konusu 367 çoğunluğun aranmayacağını belirtti. Sezgin, ''Eğer Genel Kurulu ben yönetseydim, 367'yi aramadan Anayasanın seçime ilişkin hükümlerini yerine getirirdim'' dedi. Eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı ''Anayasada başkaca hüküm olmadığı için o gün başkan olsaydım 184'ü bulduğumda seçime geçerdim'' dedi.

367'Yİ SADECE CAHİT KARAKAŞ SAVUNDU

Telefonla programa katılan eski TBMM Başkanı Cahit Karakaş, Cumhurbaşkanı ile diğer seçimlerin birbirinden ayırt edilmesi gerektiğini belirterek, 367 sayısının toplantı için de gerekli olduğunu savundu. Karakaş, ''1980 öncesi cumhurbaşkanı seçiminde kürsüye çıktım. Dışarıda oturup içeri girmiyorlardı. Diğer turlara geçiyorduk. 367 bulunmazsa seçime başlanmaz. İlkokul mezunları bile Anayasayı okursa bunu anlar. Uzlaşı olmadan cumhurbaşkanı seçmek yanlış. Ben Meclis kürsüsündeyken aday yoktu, oturumu kapattım'' diye konuştu.

Sabit Osman Avcı, Karakaş'ın görüşlerine karşı çıkarak, ''Sayın Karakaş, Anayasanın madde numaralarını karıştırarak okuyor. Anayasanın 102'nci maddesini okuyor, 96'ncı maddesini yorumluyor. Toplantı ile karar sayısını birbirine karıştırıyor'' dedi. Bunun üzerine Karakaş, cumhurbaşkanı seçimi için gerekli çoğunluğun yoksa seçimin yapılmayacağını belirterek, ''Yorum yapmak Meclis Başkanının işi değil. Anayasa hukukçuları öyle diyor. Bunu, Anayasa Mahkemesi çözecektir'' diye konuştu.

''MECLİS, BİR TABUR GİBİ DEĞİLDİR''

 ''Biz ne seçimler gördük'' diyen eski TBMM Başkanı Ferruh Bozbeyli, ''memleketin huzur içinde yeni cumhurbaşkanını saygı ile selamlayacağını'' ifade etti. Anayasanın dışında bir şeylerin aranmaması gerektiğini söyleyen Bozbeyli, ''Cumhurbaşkanının ne zaman, nasıl seçileceği belli. Cahit Karakaş'ın mütala beyan ederken, kendisi gibi düşünmeyenleri, ilkokul seviyesindeymiş gibi görmesini yadırgıyorum'' dedi.

Bozbeyli, ''Seçim sırasında Genel Kurulu ben yönetseydim, 367 aramazdım. Meclise hiç gelmemiş olanlar, bu konuyu konuşuyor. Başkan, toplantıyı açar, gelen tezkereleri okutur, gündeme geçer. Toplantı yeter sayısını bile çoğu zaman aramaz. Meclis, bir tabur gibi değildir. Milletvekilleri içeri girer, çıkarlar. Bir makine gibi içeride kaç kişi var diye bakılmaz. Bir parti, 'ben Meclise girmem ama dışarıdan yeter sayı yok derim' diyemez. Zaten 367'yi bulurlar, niye uğraşıyoruz bununla'' diye konuştu.

cafesiyaset



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,407 µs