En Sıcak Konular

ABD, Meksika Körfezi'nde petrol arama yasağını kaldırdı

13 Ekim 2010 15:00 tsi
ABD yönetimi, büyük petrol felaketi yaşayan Meksika Körfezi’ndeki tartışmalı petrol arama yasağını kaldırdı. Şirketlerin bölgede yeniden çalışma izni almaları ise uzun incelemelerden sonra mümkün olacak.

20 Nisan’da, İngiliz enerji devi BP’ye ait bir petrol platformunun patlaması sonrasında baş gösteren sızıntı felaketinin ardından koyulan yasağı kaldırma, Obama yönetiminin Meksika’da hayatı eski haline döndürme çabalarının bir parçası olarak gösterildi.   

Karar, Demokratlar için bir bozguna dönüşme ihtimali bulunan ara seçimler öncesinde ve beklenenden tam altı hafta önce geldi.    

Cumhuriyetçiler ve Körfez Bölgesi’ndeki Demokratlar, derinliği 155 metreyi geçen sularda petrol arama yasağı getirmenin, halihazırda sıkıntı içinde olan bölge ekonomisini olumsuz etkileyeceğini, binlerce kişiyi işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze getirdiğine dikkat çekmişti.    

ABD’deki petrol endüstrisi, yasağın kaldırılması için mahkemeye başvururken, yasak kararının keyfi ve adil olmayan bir karar olduğunu iddia etmiş ve davaların ilk ayağından zaferle ayrılmıştı.  

ABD Başkanı Barack Obama’nın özel araştırma ekibinin liderleri dahi 33 petrol platformunda işlerin durmasına neden olan yasağı sorgulamıştı. 

Salı günü yasağın kaldırıldığını açıklayan ABD İçişleri Bakanı Ken Salazar, bölgede iş yapan şirketlerin, BP’ninkine benzer bir felakete neden olmamaları için gerekli olan güvenlik düzenlemelerini yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

KÜÇÜK BALIKLAR BATACAK

Sektör yöneticileriyse, federal yetkililerin izin sürecini uzun tutmasından ve yeni kuralları uygulamaya koymanın çıkaracağı maliyetten endişe ediyor. Bazıları, küçük şirketlerin bu masraflardan dolayı Körfezi terk etmek zorunda kalacağını söyledi. 

Petrol çıkarma süreçlerinde kullanılan ağır çelik platformları üreten Gulf Island Fabrications şirketinin CEO’su Kerry Chauvin, “Kuyuların kullanıma açılmaması durumunda, yasağın kaldırılmasının bir anlamı olmayacak. Şu anda net açıklamalar yapılmıyor ve yetkililerin izinleri zamanında vermek için gereken kapasitede çalışacaklarına inanmıyorum” dedi.  

500 KİŞİ İŞSİZ KALDI

Şirket, bu yıl Körfez bölgesinde toplam çalışan sayısının üçte birine denk gelen 500 kişiyi işten çıkardı. Chauvin, yasağın ve izin alma sürecinin uzamasının ileriki yıllarda birçok şirketin dükkanı kapamasına neden olacağından endişe ettiğini söyledi. 

Körfez bölgesideki kanun yapıcılar, petrol arama projelerine izin verme konusunda Obama yönetimine baskı uygulayacaklarına yönelik mesajlar verdi.

*Bu yazı, Wall Street Journal'da "Gulf Drilling Ban Is Lifted" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir. (Hürriyet)



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,924 µs