En Sıcak Konular

Yeşil kartlılara yeni uygulama

13 Ekim 2010 14:45 tsi
Sağlık Bakanlığı, Yeşil Kart sahiplerinin özel hastanelerde tedavi olabilmesinin önünü açtı.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre Yeşil Kartlı hastalar, yakınında tedavi olabileceği kamu hastanesi olmaması durumunda, mevcut durumunsağlıkkuruluşu ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla, özel hastanelerin yoğun bakım servislerinden yararlanabilecek.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan 'Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması ve Yeşil Kart Uygulaması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Yeşil Kartlı vatandaşların özel hastanelere gidebilmesini sağladı. Şu ana kadar sadeceSağlık Bakanlığıveüniversitehastanelerinden hizmet alabilen yeşil kartlı hastalar, düzenlemeyle özel hastanelerde de tedavi olabilecek.

Yönetmelik bu uygulamayı 'tedavi olabileceği veya uygun yoğun bakım hizmeti alabileceği kamu hastanesi olmaması' şartına bağlıyor. Ağır travma, kopmuş uzuvların yerine dikilmesi ve yanık gibi acil durumlarda ise özel hastanelerin uzman hekimlerinden ve fiziki kapasitesinden doğrudan yararlanılabilecek. Yönetmelik bu değişikliği şöyle özetliyor:

"Acil müdahale edilememesi halinde hastanın uzuv kaybı ve/veya tüm vücut fonksiyonunu kaybetmesine sebep olacak reimplantasyon ihtiyacı, yanık, ağır travma gibi durumlar ile yoğun bakım tedavisine ihtiyacı olan yeşil kartlı hastaların ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde tedavisinin sağlanamaması ve uygun yoğun bakım yatağı bulunmaması halinde bu durumun sağlık tesisi ve 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından belgelendirilmesi kaydıyla hastanın tedavi edilebileceği ve uygun yoğun bakım yatağı bulunan özel sağlık tesisine hasta sevk edilir. Sevk işlemi Bakanlığa ait sağlık tesisince, hasta nakli ise 112 sistemi ile yapılır.

Bu şekilde özel sağlık tesisinde verilecek sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi 16'ncı maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine göre tahakkuk ve tahsili işlemleri de 17. maddenin ikinci fıkrası hükümlerine göre yapılır. Tahakkuk edecek tutarın sağlık hizmetini sunan ilgili özel sağlık tesisininbankahesabına aktarılması sağlanır."

Sağlık Bakanlığı yönetmeliği Yeşil Kartlı vatandaşlara diş tedavisinde de kolaylık sağlıyor. Yeşil kartlı hastaların diş çekimi ve diş protezi hizmetiyle sınırlı tutulan ağız diş sağlığı hizmetinin kapsamı genişletildi. Dolgu ve kanal tedavisi gibi dişi kurtarıcı işlemler de geri ödeme kapsamına alındı.

CİHAN



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs