En Sıcak Konular

Almanya BM Güvenlik Konseyi'ne seçildi

13 Ekim 2010 13:51 tsi
Almanya Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Güvenlik Konseyi'nin 5 yeni geçici üyesini belirlemek için bugün yapılan seçimlerin ilk turunda üçte iki çoğunluğun desteğini alarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi.

Beş geçici üye için yapılan oylamada 2011-2012 dönemi için iki yıllığına bu göreve seçilen Almanya son olarak 2003-2004 yıllarında geçici üyelik görevini üstlenmişti. "Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu"nda Almanya'nın yanı sıra aday olan Kanada ve Portekiz ise kaldıkları ikinci turda da başarılı olamadı. İkinci tur sonunda Kanada'nın oylamadan çekildiğini açıklamasıyla geçici üyelik koltuğu Portekiz'e kaldı. İlk turda Almanya'nın yanı sıra Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan ve Kolombiya Konseye seçildi. Almanya 2011- 2012 dönemi BM Geçici Üyeliği için adaylığını daha 2006 yılında koymuştu. Kanada ve Portekiz, "Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu" için ayrılan iki koltuktan birine seçilebilmek adına adaylıklarını daha öncesinden iletmişti. Federal Alman hükümeti geçtiğimiz haftalardan itibaren seçilmeleri için çabalarını yoğunlaştırmıştı. Bu yöndeki en yoğun çalışmaları yürüten isim ise Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle oldu. Westerwelle, iki hafta önceki ABD ziyareti sırasında Almanya’nın şansını artırabilmek için yoğun bir görüşme trafiği içerisine girmişti. Alman Bakan, bu bağlamda tam 32 kez diğer ülkelerin bakanlarıyla bir araya geldi.

Nitekim Almanya Dışişleri Bakanı’nın yoğun diplomasi trafiği işe yaradı. Westerwelle, ABD’de yaptığı açıklamada, sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bunun Almanya’ya duyulan güvenin bir işareti olduğunu kaydetti. Westerwelle, "Dünya bize güvenebileceğini biliyor. Almanya güvenilir bir ülkedir. Bu sadece ürünlerimiz için değil, dış politikamız için de geçerlidir." diye konuştu. Güvenlik Konseyi’nde yer almanın büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini kaydeden Westerwelle, barış, güvenlik, iklim koruma, kalkınma, silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesini Almanya’nın öncelikleri arasında gösterdi.

BM Genel Kurulu'ndaki seçimlerden birkaç saat önce konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de “Almanya BM'ye en fazla maddi katkıda bulunan önemli ülkelerden biri. Küresel barış ve güvenlik konusunda siyasi ağırlığını da ortaya koymak istiyor” ifadelerini kullandı. Merkel, Almanya'nın uzun süredir hazırlıkları süren BM reformları üzerideki etkisini artırmak istediğini vurguladı. 2011- 2012 dönemi için favoriler adasında yer almayan Almanya'nın şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi üyeliği adaylığı hep olumlu sonuçlandı. Almanya bu yılki seçimlerle de tarihinde beşinci kez Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiş oldu. BM Güvenlik Konseyi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile birlikte veto hakkına sahip beş daimi üyeden oluşuyor. Güvenlik Konseyi'ne ayrıca iki yıllığına görev yapacak 10 da geçici üye seçiliyor. Almanya BM reformları kapsamında özellikle BM Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının artırılmasını talep ediyor.



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,269 µs