En Sıcak Konular

Türkiye'nin ilk çift katlı köprü projesi hazır

13 Ekim 2010 13:21 tsi
Malatya ve Elazığ'ı birbirine bağlayan ve Türkiye'nin en uzun köprüsü olan Fırat Demiryolu Köprüsü'nün üzerine yapılması planlanan karayolu köprüsünün projesi tamamlandı.

Karakaya Barajı üzerinde bulunan 2 bin 80 metre uzunluğundaki köprü üzerine yapılacak karayolu eklemesi ile iki il arasındaki ulaşım kolaylaşacak. Proje hayata geçtiğinde, Elazığ'ın bazı ilçeleriyle Malatya arasında yapılan feribot taşımacılığına da gerek kalmayacak, Türkiye'nin ilk iki katlı köprüsü yapılmış olacak.

Malatya Valisi Ulvi Saran, projenin tanıtım toplantısında yaptığı açıklamada, çift katlı köprünün projesinin tamamlandığını bildirdi. Köprünün, Türkiye'nin ilk iki katlı köprüsü olacağını ifade eden Saran, Elazığ'ın Baskil ilçesinden gelip Malatya'da ikamet eden 40 binin üzerinde insan olduğunu ifade etti. Ayrıca, Baskil yöresinde yetişen kayısının Malatya'da pazarlandığını belirten Saran, "Burada 20 bin ton civarında kayısı yetişiyor. Bu nedenle gerek Baskil'den Malatya'ya, gerekse Malatya'dan Baskil'e gerçekleşen yolcu trafiği ile kayısı ve tarım ürünlerinin Malatya'ya getirilmesi son derece meşakkatli oluyor. Bu taşımacılık genellikle barajdan feribotla yapılıyor. 2003 yılındaki feribot kazasında 10'un üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilinen bir şey. Burada karayolu köprüsü olmadığı için karşıdaki ürünler ve ahali, Kömürhan Köprüsü'nü dolaşarak gelmek zorunda kalıyor. Bu da uzun bir güzergahın katedilmesi anlamına geliyor."

Baskil ilçesinden Malatya'ya doğrudan geçişi sağlayacak bir hat olup olmayacağını düşündüklerini anlatan Saran, demiryolu köprüsünün, çelik konstrüksiyonun üzerine kaplama yapılarak, üst katını karayolu geçişine uygun hale getirip getiremeyeceklerini düşündüklerini ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Malatya'ya uzmanları davet ettiklerini söyledi. Saran, şunları kaydetti:

"Köprünün projesini tamamladık. Yapılan mühendislik hesaplarına göre köprünün ayakları epeyce sağlam. Üzerindeki çelik yapı da mukavemete sahip olmakla birlikte ağır tonajlı kamyonların da geçebileceğini dikkate alarak kenarlıklarına takviye yaptık. Köprünün çelik konstrüksiyonunu yeni demir çelik ilavesi ile güçlendireceğiz. Köprünün üzerine yapılacak olan bir kaplama ile Malatya tarafından ve Elazığ tarafından bir rampa ile iki yönlü ulaşım sağlanacak."

Çift katlı köprü projesi ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Alp Caner, Rua Mühendislik Genel Müdürü Barbaros Sarıca ile ABD Norwich Üniversitesi'nden Mühendis Nick Marianos tarafından hazırlandı.

Rua Mühendislik Genel Müdürü Barbaros Sarıca da firma olarak yurt içi ve yurt dışında özel nitelikli projeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Fırat Demiryolu Köprüsü üzerine yapılacak karayolu ile ilgili projeyi hazırladık. Proje öncesi yaptığımız fizibilite çalışmasında köprüde metrekarede 5,5 ton çelik kullanıldığını, 30 ayak bulunduğunu tespit ettik. Bunun dayanıklılık yönünden avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Mevcut verileri dikkate alarak hazırladığımız projede, 54 tonluk yük kaldırabilecek şekilde bir tasarım yaptık. Güncel şartnameye uygun deprem yükünü dikkate aldık." diye konuştu.

Toplam uzunluğu 2 bin 80 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Demiryolu Köprüsü 1981 yılında ihale edilmiş, 1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açılmıştı.

cihan



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,990 µs