En Sıcak Konular

İran'a saldırı petrolü yükseltir

0 0 0000 00:00 tsi
İran'a saldırı petrolü yükseltir Rus basını, ABD'nin İran'a askeri bir operasyon düzenlemesi halinde petrolün varilinin 150 dolara çıkabileceğini duyurdu.

Rus ''Gazeta'' gazetesinde bugün yayımlanan ''Saldırı Beklentisinde'' başlıklı haberde, ABD'nin İran'a olası bir askeri operasyonunda, uluslararası piyasalardaki bir varil petrolün fiyatının 150 dolara kadar çıkabileceği kaydedildi.

Rusya Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Yevgeniy Satanovskiy gazeteye yaptığı açıklamada, İran'ın nükleer yakıt üretmeye başlayacağını ilan etmesinden sonra ABD'nin bu ülkeye karşı operasyon düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

İran'ın nükleer silah sahibi olma yolundaki isteğini sürekli gösterdiğini ifade eden Stanovskiy, şöyle dedi:

''Böyle devam ederse, bir yıl, en fazla bir buçuk yıl sonra İran nükleer silaha sahip olabilecek. İran'a karşı operasyon ise her an başlayabilir. Bu birkaç ay içinde olabileceği gibi, önümüzdeki sonbaharda da olabilir. İran kendisi durumu keskinleştiriyor. ABD, İsrail ve İngiltere ile çatışmayı tahrik eden İran, çatışma ne kadar erken başlarsa etrafındaki İslami güçlerin de o denli erken toplanacağını düşünüyor.''

''Brokerkreditservis'' adlı yatırım merkezi Başkanı Maksim Şein de yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'a askeri operasyon düzenlemesi halinde bunun etkisinin en fazla petrol fiyatları üzerinde hissedileceği kaydetti.

İran'a yönelik askeri bir operasyonun petrol fiyatları üzerinde doğrudan bir etkisinin olacığına işaret eden Şein, şu görüşleri savundu:

''Jeopolitik riskler yüzünden petrolün fiyatı 5 ile 15 dolar arasında artabilir. Eğer komşu devletler bu çatışmaya katılmayacak olursa, bir varilin fiyatı 70 dolara kadar yükselebilir. Eğer İsrail veya Lübnan gibi diğer devletler de bu çatışmaya katılacak olursa, petrolün fiyatı 80-90 dolara kadar yükselebilir.''

Rus ''Akbars Finans'' adındaki yatırım merkezi uzmanlarından Aleksandır Blohin de olası bir askeri operasyonda petrol fiyatlarının İran'ın ülkenin güneyindeki Hürmüz Boğazı'nı tutup tutamamasına bağlı olarak yükseleceğini ifade etti.

Blohin, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması ve uzun süre açılmaması halinde bir varil petrolün 150 dolara kadar yükselebileceğini belirterek, söz konusu boğazın kapatılmaması halinde bir varil petrolün 80 dolar civarında olacağını kaydetti.



Bu haber 179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,396 µs