En Sıcak Konular

33 madenciden dördü çıkarıldı

13 Ekim 2010 09:32 tsi
33 madenciden dördü çıkarıldı Şili'de yerin yüzlerce metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madencinin gökyüzüne özlemi sona eriyor.

Tüm dünyanın sonucunu merakla beklediği kurtarma operasyonunda şu ana kadar madencilerden dördü, başarıyla yeryüzüne çıkarıldı. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Mario Sepulveda isimli madencinin, yerin 622 metre altından getirdiği taşları hediye olarak dağıtmasıysa herkesi gülümsetti.

Şili'de 5 Ağustos'tan bu yana Copiago kenti yakınlarındaki bir madende yerin 622 metre altında yaşamak zorunda kalan işçiler birer birer özgürlüklerine kavuşuyor.

31 yaşındaki Florencio Avalos isimli madenci, TSİ 06.10 sularında kurtarma kapsülü içerisinde başarıyla yeryüzüne çıkarıldı. Yaklaşık 15 dakikada yukarı çekilen Avalos'u ilk karşılayanlar arasında eşi Monica ve 7 yaşındaki oğlu Bairo ile Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da yer aldı. Bairo, babasını görünce gözyaşlarına boğulurken, Pinera 69 gün yerin altında kalan madenciye sıkı sıkı sarıldı.

Avalos'un yüzeye çıkarılmasından kısa süre önce, Manuel Gonzalez adlı kurtarma görevlisi, aynı kapsül içinde vinç ve makara aracılığıyla madencilerin yanına inmişti. Madenciler tarafından sıcak bir şekilde karşılanan kurtarma görevlisi, işçilere nasıl yukarı çıkarılacaklarını bir kez daha anlattıktan sonra Avalos'u kapsüle bindirmişti.

Gonzalez'in ardından sağlık görevlisi Roberto Ros kapsülle madene indirildi. Şu an madencilerin yanında bulunan iki görevli, işçilerin kapsüllere bindirilmesine yardımcı oluyor.

HEDİYE OLARAK TAŞ GETİRDİ

Avalos'tan yaklaşık 1 saat sonra da 39 yaşındaki madenci Mario Sepulveda kapsülle yukarı çıkarıldı. Çıkarılan ilk madenciye göre daha neşeli ve hareketli olduğu gözlenen Sepulveda, kendisini karşılayanlara madenden getirdiği taşlardan hediye etti.

Taşlardan birini de Pinera'nın eline veren Sepulveda, "Çok mutluyum" diye bağırarak, yumruğunu havaya kaldırdı ve gördüğü herkesi kucakladı.

Kurtarılan üçüncü madenciyse 52 yaşındaki Juan Illanes oldu.

"ZÜMRÜDÜANKA KUŞU" İLE HAYATA DÖNÜYORLAR

Madenciler 622 metrelik kurtarma kuyusundan "Zümrüdüanka Kuşu" adı verilen 4 metre uzunluğunda ve omuz genişliğindeki kapsülle tek tek yukarı taşınıyor. Her bir madencinin yukarı çıkarılmasının yaklaşık 1 saat alması bekleniyor. Tüm madencilerin kurtarılmasının ise 36 saati bulacağı ifade ediliyor.

İşçiler dünya rekorunu kırmak için en son çıkmak isterken yönetim, madenden ilk olarak psikolojik olarak en istikrarlı ve deneyimli madencilerin çıkmasını uygun buldu.

İkinci çıkacak grup kalp ve tansiyon problemi olanlardan oluşuyor. En sona ise en sağlıklı olanlar bırakıldı. Madenden dördüncü olarak gruptaki tek Bolivyalı olan 23 yaşındaki Carlos Mamani yüzeye çıkarılacak. Madenden son olarak ise 54 yaşındaki vardiya amiri Luis Urzua'nın çıkarılması bekleniyor.

Madenciler, kapsüllerden gözleri kapalı olarak çıkıyor. Uzun süre karanlıkta kaldıkları için gözlerinde hasar meydana gelmemesi için çıkışta hemen özel gözlük takıyorlar. İşçiler, maden yakınında kurulan saha hastanesinde astronotlara uygulanan tıbbi kontrollerden geçtikten sonra biraz aileleriyle hasret giderip Copiago kentinde başka bir hastaneye götürülecekler.

Madencilerin her birinin yüzeye çıkışı sirenle duyuruluyor. Madenci yüzeyde göründüğünde ambulans sirenine benzer bir siren çalışmaya başlıyor ve kurtarma kuyusunun yanındaki ışıklı uyarı da bir dakika boyunca yanıyor. Bu işlemin her madenci için tekrarlanacağını söyleyen yetkililer, bunun tüm kurtarma ve ilk yardım ekiplerini en üst düzey alarm durumuna geçirmek için bir sinyal olduğunu ifade ediyor.

DEVLET BAŞKANI DA BÖLGEDE

Kurtarma bölgesine gelen Şili Devlet Başkanı Pinera da kurtarma çalışmalarını bizzat yerinde takip ediyor. Pinera operasyondan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Asla teslim olmayacağımıza dair söz vermiştik ve bu sözümüzü tuttuk" diye konuştu.

Kurtarma operasyonunun başladığı dakikalarda Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'in de bölgede olacağı bildirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama ise 33 madencinin sağ salim kurtarılması için dua ettiğini bildirdi. Obama yaptığı açıklamada, "Tanrı'nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz" dedi. Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle alışan ABD'liler de gurur duyduğunu söyledi.

DÜNYANIN GÖZÜ ONLARIN ÜSTÜNDE

Madencileri yeryüzünde bir medya ordusu bekliyor. Dünyanın dört bir yanında gelen yüzlerce gazeteci kurtarma bölgesine akın etti. Birçok televizyon kanalı kurtarma operasyonunu canlı yayınlıyor.

Öte yandan işçilerin bir daha madene inmelerine pek gerek kalmayacak gibi görünüyor. Çünkü madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler sunuluyor.

33 işçi, 5 Ağustos’ta San Jose altın ve bakır madeninde gerçekleşen göçüğün ardından, oturma odası büyüklüğündeki bir sığınakta mahsur kalmıştı. 22 Ağustos’ta öldükleri sanılırken, madene inen bir matkap ucuna “Yaşıyoruz ve kurtarılmayı bekliyoruz” notu iliştirince yaşadıkları anlaşılmıştı. Madencilere o tarihten bu yana açılan 6 ayrı 15 cm’lik delikten yiyecek, içecek ve oksijen gönderiliyor. Madenciler yerin altında geçirdikleri 2 aydan fazla süre boyunca çıkış kapsülüne sığabilmek için diyet ve egzersiz yapmıştı.



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs