En Sıcak Konular

Sınırları Türkiye belirler

13 Ekim 2010 08:53 tsi
Sınırları Türkiye belirler Dünyayı ikiye bölen çizgi değişiyor...

...

ABD ve müttefikleri hızla Batı'nın doğu sınırını şekillendirmeye çalışırken, sınırı daha da Doğu'ya kaydırmaya çalışırken "Türkiye-İran sınırını Dünyayı ikiye bölen çizgi" olmasını planlayanlar için sürpriz gelişmeler oluyor. Çin, Rusya, Türkiye, İran ve daha bir çok ülke, bu yeni güç haritasına itiraz eden ülkeler söz konusu sınırı boşa çıkarmaya yönelik şaşırtıcı adımlar atıyor. ABD ne kadar Asya'ya girerse onlar da o kadar Afrika'da, Batı'nın hemen yanı başında beliriyor.

İşte son zamanlarda Türkiye'ye merkeze alan gelişmeleri, Rusya ve Çin'in öncülük ettiği gelişmeleri, İran'a saldırı projesindeki başarısızlığı değerlendirirken bu bakış açısını önemsemek akıllıca olabilir. Dün Konya Ovasında, İran-Suriye sınırında İsrail uçakları şimdi Balkan ülkelerinin hava sahasında uçuyor. Dün dünyayı bölen çizgide, Batı'nın tam da Doğu sınırında uçan bu uçaklar, sınırdan ve Doğu'dan uzaklaştırılıp çok daha Batı'ya kaydırılmış oluyor.

Türkiye ile arası bozulan İsrail, Balkan ülkelerine yöneldi. Romanya ile dikkat çekici bir "yakınlık" kurulmuştu zaten. Romanya Devlet Başkanı'nın İsrail'e özel ilgisinin bunda payı olduğu gerçek. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu önce Bulgaristan'a sonra Yunanistan'a gitti. Tel Aviv, Kıbrıs Rum Kesimi'nden başlayarak Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya hatta Macaristan'a yoğunlaştı. Bu ülkelerle savunma, güvenlik anlaşmaları imzaladı.

Türkiye, Ortadoğu'da derinleşip İsrail'i tecrit ederken İsrail Balkanlar'da yeni dostluklar kuruyor. ABD, Balkan ülkelerini garnizon ülkelere dönüştürürken İsrail de askeri olarak bu bölgelere giriyor. Türkiye-Rusya ve Ukrayna "Karadeniz ittifakı" kurmaya hazırlanırken, Karadeniz'in denetimine kendi ellerinde toplamaya çalışırken ABD ve müttefikleri bir başka Karadeniz senaryosu üzerinde duruyor.

Ancak yanılmayalım. Bu yeni durumlar sadece Türkiye-İsrail ayrılmasına göre şekillenmiyor. Sözünü ettiğimiz o sınırın neresi olacağına dair bir tartışma bu. Onlar Doğu-Batı sınırını Kafkaslar, Türkiye-İran sınırı ve Basra Körfezi olarak belirlerken bir anda kendilerini Doğu Avrupa'ya kadar gerilemiş buldular. Hesap tutmadı... Güçler çatışması ve buna bağlı olarak güç kaymaları devam ediyor.

Doğu-Batı sınırı bir zamanlar Viyana'ya dayanmıştı. Birinci Dünya Savaşı'nda Boğazlar sınır olarak belirlendi. Soğu Savaş'ta dört ülke; Türkiye, İran, Pakistan, Endonezya Batı'nın ileri karakolları olarak öne çıktı. Son yirmi yılda yeni bir dünya haritası, güç haritası şekilleniyor. Doğu Batı sınırı Balkanlar'dan Türkiye-İran sınırından gidip geliyor.

ABD ne kadar Orta ve Güney Asya'ya giriyorsa Asyalı güçler de Akdeniz'e Doğu Avrupa'ya, Afrika'nın derinliklerine ilerliyor.

İşte Türkiye, bu yeni Avrasya satrancının tam merkezinde. Hem Doğu hem de Batı'nın ihtiyaç duyduğu bir ülke. Öyleyse, artık hiçbir güç ya da eksen Türkiye'yi tek yanlı ittifak ilişkisi içine hapsetme lüksüne sahip değil. Doğu batı sınırını Türkiye'nin tercihleri önemli ölçüde etkiliyor... Oyun sahası çok geniş. Türkiye ne kadar oynayabilirse o kadar manevra alanı var...

İbrahim Karagül / Yeni Şafak



Bu haber 1,799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,497 µs