En Sıcak Konular

Kuruşu kuruşuna emekli maaş zamları

13 Ekim 2010 08:30 tsi
Emekli aylığı bin 500 TL'nin altında olan tüm emekliler ocak ayında seyyanen 60 TL zam alacak.

Bin 500 TL'nin üstündeki maaşlara sadece yüzde 4 zam verilecek. 2011'in Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin tümüne maaşa bakılmaksızın yüzde 4 zam yapılacak.

Sayıları 7 milyonu aşan SSK ve Bağ-Kur emeklisinin 2011 yılı maaş zammı belli oldu. Maaşı bin 500 TL ve altında olan tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına ocak ayında seyyanen 60 TL, Temmuz ayında da yüzde 4 zam yapılacak. Maaşı bin 500 TL'nin üzerinde olan emeklilere ise ocak ve temmuz ayında yüzde 4'er olmak üzere toplam yüzde 8,2 oranında zam verilecek. Böylece en düşük emekli maaşındaki oransal artış yüzde 21,7'yi bulacak.

Yine Grup'ta açıkladı

Başbakan Erdoğan, emekli zammını geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yine Meclis Grup Toplantısında yaptığı konuşmada açıkladı. Muhalefetin emekli maaşları üzerinden haksız yere hükümeti eleştirdiğini ifade eden Erdoğan, 2002 yılından bu yana en düşük Bağ-Kur tarım emekli aylıklarına enflasyonun üzerinde yüzde 184; SSK tarım emekli aylıklarına yüzde 36 ve SSK işçi emekli aylıklarına yüzde 31 reel zam yaptıklarını açıkladı. 2011 yılından itibaren de düşük maaşlı emeklilerin maaşını yükseltmek için enflasyonun üzerinde ve seyyanen zam yapacaklarını belirten Erdoğan, "Ocak ayında en düşük aylıklara en az 60 lira olmak üzere artı yüzde 4 oranında artış yapıyoruz. İlk altı aydaki enflasyona bakılmadan, enflasyon daha düşük oranda çıksa dahi yüzde 4 oranında artış aynen geçerli" dedi.

Maliyeti 3 milyar lira

Başbakan Erdoğan, emeklilere enflasyon tahminlerinin üzerinde zam verilmesine karşın bunun mali disiplini ve bütçe dengelerini bozmayacağını belirtirken, "Bu zammın mali boyutu pazar günü açıklanan Orta Vadeli Program'da var. Bütçede var. Dolayısıyla mali disiplinden vazgeçildiği şeklinde bir anlam çıkarılamaz" dedi. BUGÜN'ün edindiği bilgilere göre, emekliye yapılan zammın bütçeye faturası 3 milyar TL olacak. Söz konusu maliyet bütçede yer aldığı için hükümet bu zammı finanse etmek için yıl içerisinde ilave vergi zammına gitmek durumunda kalmayacak.

İŞTE ZAMMIN FORMÜLÜ

Emekli zammında düşük aylıklara daha fazla zam yapılabilmesi için düşük maaşlılara seyyanen artı oransal; yüksek maaşlılara da sadece oransal zam yöntemi izlendi. Seyyanen artırılacak sınır da bin 500 TL'ye kadar olan maaşlar olarak belirlendi. Bu yönteme göre bin 500 TL ve altında maaş alan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında 60 TL zam alacak. Temmuz ayında ise ilave olarak bu maaşlara yüzde 4 zam yapılacak. Bin 500 TL'nin üzerinde maaşı olan emeklilere ise seyyanen zam yok. Bu grup ocak ve temmuzda yüzde 4+4 zamla yetinecek. Bu zam oranı hükümetin memur ve memur emeklilerine verdiği zamma karşılık geliyor. 

Seyyanen zammın getirisi 50 lira

Seyyanen zam yerine, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de memur emeklileri gibi yüzde 4 artı yüzde 4 zam verilseydi; örneğin 371 TL olan en düşük maaşlı emeklinin eline ocakta 386 TL, temmuz ayında da 401 TL geçecekti. Seyyanen yapılan zam nedeniyle aynı emekli ocakta 434 TL,  temmuzda da 451 TL maaş alacak. Bu zam yöntemi sayesinde en düşük emeklinin aylığına ilave olarak 50 TL'lik zam yapılmış oldu.

DÜŞÜK MAAŞLI 80,

YÜKSEK MAAŞLI 200 TL

Hükümet emekli maaşları arasındaki uçurumu azaltmak için seyyanen artı yüzdesel zam formülünü uygulamasına karşın, zamdan karlı çıkan yine yüksek maaşlı emekliler oldu. En düşük maaşı alan Bağ-Kur tarım işçisine ocakta 63 TL, temmuzda da yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 21,7 oranında zam yapılacak. Bu yüksek zam oranına rağmen en düşük emekli maaşı sadece 80 TL artacak. Oysa 2 bin 451 TL olan en yüksek aylığı alan emekli yüzde 8,2'lik düşük zamma rağmen 200 TL tutarında zam alacak.

Seyyanen zam nedir?

Çalışan ya da emekliler arasındaki maaş uçurumunu azaltmak ya da makasın daha da açılmasını önlemek amacıyla uygulanan bir zam yöntemidir. Bu sistemde oran değil, doğrudan belli bir rakam üzerinden zam yapılır. Seyyanen zam yöntemi sayesinde düşük maaşlı kesim, aynı zam tutarını almakla birlikte, yüksek maaşlı kesimden daha yüksek oranda zam almış olur. Örneğin 500 ve bin TL maaş alan iki emekliye de yüzde 10'ar zam yapılırsa; 500 TL maaşlı emekli 50 TL, bin TL maaşlı emekli ise 100 TL zam almış oluyor. Bu durum iki emekli arasındaki maaş farkının daha da açılmasına yol açıyor. Oysa her iki emekliye de seyyanen 100 TL verildiğinde maaşı 500 TL olan emekli yüzde 20, diğeri ise yüzde 10 zam almış oluyor.

bugün



Bu haber 1,255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs