Avrupa devrede | " /> Avrupa devrede | "/>

En Sıcak Konular

PKK'ya karşı Avrupa devrede

13 Ekim 2010 08:20 tsi
PKK'ya karşı Avrupa devrede 
Türkiye, Kürt sorununu çözmek için bölge ülkeleriyle yaptığı işbirliğinde sağladığı ilerlemeler üzerine yeni adımlar attı. Avrupa ve NATO nezdinde yürütülen girişimlerle PKK'nın izole edilip silahsızlandırılması amaçlanıyor.

Türkiye, Kürt sorununu çözmek ve PKK'yı da silahsızlandırmak için yurt dışına yöneldi. Hedef, bir taraftan komşu ülkelerle PKK'ya karşı işbirliği yapmak diğer taraftan Avrupa ve NATO nezdinde girişimlerle terör örgütünü izole edip silahsızlanmaya ikna etmek.

ESAD SÖZÜNÜ TUTACAK

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak'ta yapılan görüşmelerde atılan somut adımlara Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Suriye gezisinde yeni adımlar eklendi. Sonraki adım ise İran. Kuzey Irak'ta yapılan görüşmelerde PKK'nın silahsızlandırılması sürecinde; yeni bir kamp kurulması, ülkede kalmak isteyenlere izin verilmesi ve lider kadronun Irak'ta kalması ya da 3. bir ülkeye gidebilmeleri konusunda işbirliğine varıldı. Başbakan Erdoğan'ın Suriye ziyaretinde PKK ana gündem maddesi olurken, iki konuda işbirliği için adım atıldı. İlki PKK içindeki Suriyelilerin afla Suriye'ye dönebilmelerini sağlamak ve onlara kimlik verilmesi ki bu konuda Beşşar Esad'ın önceden verdiği söz var. İkincisi ise Suriye'nin PKK'yı silah bırakması konusunda ikna etmek için devreye girmesi. Türkiye, PKK lider kadrosunun uzun yıllar Suriye'de kalması, Suriye'nin PKK'yı silahsızlanma konusunda ikna edebileceği bir silah olarak kullanmak istiyor. Bu konuda Suriye'nin önümüzdeki dönemde devreye girmesi planlanıyor. Önümüzdeki haftalarda İran'a yapılacak ziyarette de özellikle PJAK dahil PKK'nın silahsızlandırılması esas gündem olacak ve bu konuda somut işbirliği yolları aranacak.

ALMAN BAKAN AÇIKLADI

Komşu ülkelerle bu görüşmeler sürerken, Avrupa'da da PKK'ya yönelik işbirliği arayışları sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'yi ziyaret eden Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere basın toplantısında, "Türkiye'ye siyasi açıdan Kürt sorununun çözümünde ve PKK ile mücadelede destek vermek istiyoruz. AB'de çok sayıda Kürt vatandaşı yaşıyor. Bu insanların ne maddi ne lojistik ne de operasyonel katkıda bulunmasını istiyoruz. Terörle mücadele için ortak komite kurmaya karar verdik. İstihbarat servisimiz Almanya'da yaşayan terör örgütünün yönetim kadrolarını gayet iyi biliyor" açıklaması bunun ilk işareti oldu. Ardından Erdoğan'ın geçen hafta Almanya'da yaptığı temaslarda Almanya ile bu konuda daha somutlar atılması kararlaştırıldı. Özellikle PKK'ya yapılan maddi yardımların kesilmesi konusunda Almanya'nın bundan sonra daha aktif bir politika izleyecek.

RASMUSSEN DEVREDE

Avrupa konusunda ikinci gelişme ise geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile yapılan görüşmelerde gündem maddelerinden birisinin Avrupa ülkelerinde PKK'ya verilen desteğin kesilmesi konusunda işbirliği yapılması oldu. Rasmussen'in, gelen bu talep karşında Türkiye'ye güvence verdiği öğrenildi.


Tezkere geçti soruşturma talebi düştü

TBMM Genel Kurulu dün, sınır ötesi operasyon tezkeresinin 1 yıl daha uzatılmasını öngören yasa ile CHP'nin Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik hakkında verdiği soruşturması talebinin görüşmelerini gerçekleştirdi. Gizli oturumla ele alınan tezkere, 18 red oyuna karşılık 428 kabul oyu ile TBMM'den geçti. CHP'nin Hüseyin Çelik hakkında, bakanlığı döneminde görevini kötüye kullandığı iddiasıyla soruşturması açılması istemi ise 30 kabul oyuna karşı, 285 ret oyuyla reddedildi.


Brüksel'de ikna turu

Avrupa'daki son gelişme ise Brüksel'de. Yaklaşık iki hafta önce Brüksel'de Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal ile bazı temasların olduğu ve amacın PKK'nın Avrupa kolunun da silahsızlanma sürecine katılmasını sağlamak. PKK'nın Avrupa kolunun da çözüm sürecine rol almak istediği ifade ediliyor. Kısaca Türkiye bir yandan komşular üzerinden PKK'yı silahsızlandırmaya çalışırken; diğer yandan Avrupa'da PKK'nın destek kanallarını kesmeye ve PKK'nın Avrupa ayağını da görüşme sürecine dahil etmeye çalışıyor. Bu konuda hayli mesafe alındığını ve eylemsizlik süreci uzadıkça PKK'nın silah bırakmasının yolunun açılacağı belirtiliyor.

Yeni Şafak



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,141 µs