En Sıcak Konular

Türkiye'ye protokol eleştirisi

12 Ekim 2010 17:25 tsi
Türkiye'ye protokol eleştirisi Ermenistan bir yıl önce Türkiye’yle imzalanan ilişkilerin normalleştirilmesi protokolleriyle ilgili süreçte yaşanan duraklama dolayısıyla Ankara’ya ağır eleştiriler yöneltti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, ABD’nin önde gelen Wall Street Journal kaleme aldığı makalede durumla ilgili sorumluluğun Türkiye’nin üzerinde olduğunu, hatta hükümetin normalleşme sürecini, 1915 olaylarının uluslararası kamuoyunca “soykırım” olarak tanınmasını önlemek için bir araç olarak kullandığını söyledi.

“Ermeni-Türk ilişkileri, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye’yle normalleşme sürecini başlattığı dönemde bir açmaz halindeydi. Ermenistan’da bizler nesillerin barış ve güvenlik içinde yaşayacağı bir gelecek vizyonuyla hareket ediyorduk. Bu Ermeni girişimi Türk Cumhurbaşkanı’ndan da olumlu bir yanıt aldı ve kalıcı bir yakınlaşma için kendimize güvenli yatırımlar yapmamızı sağladı” diyen Nalbandyan yazısına şöyle devam etti:

“Tavrımızın en açık yansıması ilişkilerin herhangi bir önkoşul olmadan normalleşmesi yönünde sürdürdüğümüz yaklaşımdı. Bu ortak anlayışla başladık, süreci yürüttük ve anlaşma noktasına geldik. Sürecin en başından bu ana kadar, bu yaklaşım başta BM Genel Sekreteri, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği, ABD, Rusya, Fransa ve daha birçok ülke olmak üzere uluslararası kamuoyunun tamamı tarafından desteklendi.

"Maalesef Türkiye anlaşmalardan geri adım attı. Sadece protokolleri meclis onayından geçirmekten kaçınmadı, aynı zamanda sürecin başlangıcında kullandığı önkoşul söylemine de geri döndü.”

ERİVAN NİSAN'DA SÜRECİ ASKIYA ALDI

Ermenistan ve Türkiye arasındaki protokoller geçtiğimiz yıl 11 Ekim tarihinde imzalandı. Türk tarafı protokolleri TBMM’ye sevk etti. Ermenistan ise konuyu önce Anayasa Mahkemesi'ne sonra da bu yıl başlarında parlamentoya getirdi. Erivan en son Nisan ayında TBMM’deki onay sürecinin uzamasına tepki göstererek kendi sürecini askıya aldığını duyurdu.

Nalbandyan, Wall Street Journal’daki makalesinde “Türk liderler bir yandan her zaman ‘ahde vefa’ ilkesine saygı gösteriyor gibi görünüyor, öte yandan Zürih’te kendi elleriyle imzaladıkları anlaşmaları kabul etmekten ve uygulamaktan kaçınıyor. Önkoşulları olmadığını ve sadece bizim onay sürecinden önce şu ya da bu şartı sağlamamızı talep ettiklerini iddia ediyorlar. Bu önkoşulları olmadığı anlamına mı geliyor?” dedi.

DAĞLIK KARABAĞ MESELESİ

Ermenistan Dışişleri Bakanı makalesine şöyle devam etti:

“Türkiye, normalleşme sürecini Dağlık Karabağ çatışmasıyla bağlantılandırmak için çaba gösterdi. Türkiye’nin Karabağ sürecine müdahale etme ya da Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesini Dağlık Karabağ sürecindeki kendi ilerleme algılarıyla bağlantılandırma çabası, her iki sürece de zarar verir. Bu Ermenistan-Türkiye normalleşmesi ve Dağlık Karabağ barış görüşmelerindeki bütün önemli tarafların, uluslararası kamuoyunun tamamının defalarca gündeme getirdiği bir noktadır.”

“Türk tarafı, ikiyüzlü bir biçimde, normalleşme sürecini, dünyanın çeşitli yerlerinde kabul edilen Ermeni Soykırımı kararlarının sürece zarar verebileceği yönündeki temelsiz iddiası için bir perde olarak kullanıyor” diyen Nalbandyan, makalesinde sürecin en başından bu yana 1915 olaylarını bir tartışma konusu yapmayacaklarını söylediklerinin altını çizdi.

TOP TÜRKİYE'DE MESAJINI YİNELEDİ

Nalbandyan, makalesinde “Gerçek uzlaşma geçmişi unutmak ya da genç nesilleri inkar hikayeleriyle beslemekle olmaz. Türkiye’nin 95 yıl boyunca sürekli olarak Ermeni Soykırımı’nı inkar etmiş olmasına karşın, Ermeni tarafı Türkiye’nin soykırımı tanımasını ilişkilerin normalleşmesi adına bir koşul olarak öne sürmedi. Buna karşılık bunu bir önkoşul haline getirerek doğrudan ya da dolaylı olarak meseleyi manipüle etmeye çabalayan Türkiye oldu” dedi.

Erivan’dan yetkililerin daha önce yaptıkları “Top Türkiye’de” açıklamalarını hatırlatan ifadeler kullanan Nalbandyan, “Bu kalıcı süreçte atılacak son adım daha fazla tartışma çıkarmadan Ermenistan-Türkiye protokollerinin onaylanması ve uygulanmasıdır. Türkiye’nin önkoşullar olmaksızın normalleşme sürecinde ilerlemeye hazır olması halinde Ermenistan da ilerlemeye hazır olacaktır” dedi.

Uluslararası kamuoyunun da bu görüşte olduğunu ifade eden Nalbandyan makalesini “Kişilerin iyi niyetli olduklarını davranışlarıyla kanıtlamaları gerekir” sözleriyle sonlandırdı.

Bu haber Wall Street Journal'da yayımlanan "Turkey Has Gone Back on its Word" başlıklı yorumdan derlenmiştir. Hürriyet



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,783 µs