En Sıcak Konular

Google’dan alternatif enflasyon endeksi

12 Ekim 2010 17:23 tsi
Dünyanın en büyük arama motoru Google, internet üzerinde yapılan alışverişleri takip ettiği geniş veritabanını kullanarak, “Google Fiyat Endeksi”ni oluşturacak. Şirket bu şekilde, günlük hizmet veren bir enflasyon ölçümü gerçekleştirecek. Sist

Google’ın Başekonomisti Hal Varian tarafından hazırlanan çalışma, internet üzerinden erişilebilen kaynakların kullanılarak, ekonomik verinin ne kadar hızlı bir şekilde toplanabileceğini gösterdi.

Resmi olarak kullanılan Tüketici Fiyat Endeksi, mağazalara teker teker gidip toplanıyor ve birkaç hafta bekledikten sonra aylık olarak yayımlanıyor.

Ulusal İş Dünyası Ekonomistleri Birliği konferansında konuşan Varian, Google Fiyat Endeksi’nin geliştirilme sürecinde olan bir çalışma olduğunu ve yayımlanması konusunda net bir karar verilmediğini açıkladı.  

ABD Merkez Bankası (Fed) bu konuda bir yorum yapmasa da Varian, GTE’nin, Noel’den bu yana, internet üzerinden yapılan alışverişlerin “çok net bir deflasyon eğilimine” işaret ettiğini belirtti.           

Veri henüz mevsimsel olarak uyarlanmasa da Varian, bir yıl önce aynı dönemde fiyatların yükseldiğini de söyledi.

Diğer yandan, gıda ve enerji fiyatları haricinde, ABD’de çekirdek TÜFE, Ağustos ayında geçen yıla kıyasla 0.9 oranında yükseldi.

Varian, “İngiltere’ye gittiğinizde, durumun farklı olduğunu görürsünüz, orada enflasyon eğilimi var” dedi ve İngiltere’de TÜFE’nin yükselmesinin sterlinin dolar karşısında değer kaybı yaşamasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

EKSİKLERİ VAR

Varian, internet üzerinden satılan mallarla, ekonomi genelinde satılan malların farklı olması yüzünden, Google Fiyat Endeksi’nin Tüketici Fiyat Endeksi’nin yerine geçemeyeceğine dikkat çekti.

Örneğin, konut sektörü TÜFE’nin yüzde 40’ını oluştururken, Google Fiyat Endeksi’nde yüzde 18’e denk geliyor.

Google Fiyat Endeksi’nin TÜFE’ye en fazla paralellik gösterdiği ürünler, internet üzerinden aktif bir satış kapasitesine sahip olan kameralar ve saatler oldu.

Varian, Wall Street analistlerinin, işten çıkarmalar gibi değişiklikleri daha iyi takip edebildiklerinden, fiyatlar konusunda daha net olacaklarını ancak Google’ın arama verisinin tahminlerini daha da netleştirmeye yardımcı olacağını söyledi.

*Bu yazı Financial Times gazetesinde "Google to map inflation using web data" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir. Hürriyet



Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,147 µs