En Sıcak Konular

Dink'in arkadaşları: Devlet bizimle alay ediyor

12 Ekim 2010 13:46 tsi
Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından devletin çeşitli kurumlarına sorular yönelten Dink'in arkadaşları, tatmin edici bir cevap alamamaktan yakındı.

Sorularına geçiştirici cevaplar verildiğini öne süren Ümit Kıvanç, "Bundan sonra bir daha kimseye sor u sormayı düşünmüyoruz. Açıkçası bizimle alay edildiğini düşünüyoruz." dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hrant Dink'in ölümünün ardından arkadaşları çeşitli girişimlerde bulundu. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık ile Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlığı'na cinayetle ilgili çeşitli sorular yönelttiler. Sorularına tatmin edici cevap alamadıklarını söyleyen Dink'in arkadaşları, Cezayir Toplantı Salonun'da sordukları soruları ve aldıkları yanıtları içeren bir basın toplantısı düzenledi.

Hrant Dink'in arkadaşları adına açıklama yapan Ümit Kıvanç, Türkiye'de bilgi edinme hakkı diye bir hak olduğunu bundan yararlanmak için çeşitli kurumlara başvurduklarını aktardı. Dink'in öldürülmesinde ve sonrasında kaygılarını ve şüphelerini dağıtmak amacıyla bu yola başvurduklarını söyleyen Kıvanç, "Bizlere, 'Olay yargıya intikal etmiştir.', 'İnceleme ve soruşturmalar gizli olduğundan bu dosyalarda taraf sıfatınız bulunmadığından talebiniz yerine getirilmiyor.' şeklinde yanıtlar veriliyor. Sorularımıza bu cevapları aldıktan sonra şahsen bir daha kimseye soru sormayı düşünmüyorum. Bizimle alay edildiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Başbakanlık'a ise, 'Ülke genelinde istihbarat toplamaya yetkili bir kurumun bu cinayetle ilgili hiçbir istihbarata ulaşmamış olması mümkün müdür? Ulaşmış ise bu bilgiler nedir? Ulaşmamış ise MİT yetkilileri ile ilgili herhangi bir işlem yaptınız mı? Yaptınız ise nedir? Yapmadıysanız neden?' şeklinde bir soru sorduklarına değinen Kıvanç, aldığı yanıtın kendisini şaşırttığını aktardı. Ümit Kıvanç aldığı cevabı şu şekilde aktardı: "Başvurunuzda belirttiğiniz kurum özerk konumda olduğundan Başbakanlıkça yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir." Firma tabirine dikkat çeken Kıvanç, kuruluş aşamasındaki bir hukuk devleti olduğu için artık bu tür aksaklıkların normal karşılanması gerektiği eleştirisinde bulundu.

Bir takım Hükümet yetkililerinin Dink'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdiklerini hatırlatan Kıvanç, devletten farklı bir tavır beklediklerini söyledi. Dink'in cinayetiyle ilgili tüm umutlarını yitirdiğini belirten Kıvanç, "Adalet istiyoruz, bunu devletten başka kimden isteyebiliriz ki. Burada bahsedildiği gibi bir firmadan isteyemeyeceğimize göre, adalet diye bir şey var ise bunun da birinci sorumlusu devlettir." ifadesini kullandı.

cihan



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,890 µs