En Sıcak Konular

Eğirdir Gölü korumaya alınıyor

12 Ekim 2010 13:18 tsi
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu(TÜBİTAK) tarafından 1,5 yıldır devam eden Eğirdir Gölü'nün korunması ile ilgili 'özel hüküm belirleme' çalışmasının son aşamaya geldiği belirtildi.

Eğirdir Gölü'nün anayasası hükmünde olacak çalışma, çevre, imar, tarım, altyapı ve gölün kullanılmasına dair belirli düzenlemeler içeriyor.

Isparta Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, TÜBİTAK tarafından hazırlanarak Çevre ve Orman Bakanlığı'na sunulan raporun bu ay içinde Isparta'ya gönderilerek ilgili kurumlar, bilim adamları ve vatandaşlar tarafından tartışılarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Büyükküpçü, Türkiye'nin en büyük içme suyu kaynakları arasında yer alan Eğirdir Gölü'nün bu güne kadar Çevre ve Orman Bakanlığı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne göre denetlendiğini belirterek, "Burada yeni bir çalışma yapılarak kanalizasyon sistemleri ve arıtma sistemleri ile göl çevresinde yapılacak tarım ve hayvancılığa da düzenlemeler getirilmektedir." dedi.

Büyükçü, çalışmanın çevreyle ilgili bir takım düzenlemeler dışında bölgede yaşayanlar açısından da belli planlar içerdiğini ifade ederek, özel hüküm belirleme çalışmaları sonrasında belli bir mesafeye kadar olan tarım arazilerinde ilaç ve gübre kullanılmasına kısıtlamalar getirilmesi ve damlama sulamanın kullanılmasının zorunlu tutulması gibi bazı düzenlemeler getirildiğini kaydetti.

Ana hedeflerinin sürdürülebilir kalkınmayla birlikte çevrenin korunması ve geliştirilmesi olup, çevreyi havası, suyu ve toprağıyla bir bütün olarak ele almak olduğunu belirten Büyükküpçü, çalışmayla birlikte havzanın anayasasının belirlenmiş olacağını anlattı. Büyükküpçü, şöyle devam etti: "Özel Hükümler havzanın fiziki ve teknik özelliklerine göre belirlendiği için mevcut sıkıntıların ortadan kaldırılması planlanmaktadır. Ayrıca, Havzadaki oluşan atık sulardan kaynaklanan sıkıntıların ortadan kaldırılması ve aciliyeti dikkate alınarak 'Eğirdir Gölü Havza Koruma Eylem Planı' çalışması yapılmıştır. Eğirdir Gölü'nde Özel Hüküm Belirleme çalışmasının tamamlanmasından sonra havzada koruma-kullanma dengesi belirlenerek sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı sağlanarak havzada her türlü gelişmeye yönelik düzenlemeler yapılmış olacaktır."

cihan



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,970 µs